DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

SYRIZA - ANEL koalisyonu kuruldu, Tipras Başbakan

SYRIZA - ANEL koalisyonu kuruldu, Tipras Başbakan

Yunanistan'da Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ile Bağımsız Yunanlılar (ANEL) koalisyonda anlaştı. Çipras Başbakan olarak hükümeti kuracak.

Yayın Tarihi: 26/01/15 15:12
okuma süresi: 3 dak.
SYRIZA - ANEL koalisyonu kuruldu, Tipras Başbakan
A- A A+

Seçimlerden galip çıkan ve meclise 149 vekille giren SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras, koalisyon görüşmelerini AB ve IMF'nin kemer sıkma önlemlerine karşı olan popülist sağcı Bağımsız Yunanlılar'ın (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos ile bir araya gelerek başlattı. Koalisyon turundan sonuç almak için çarşambaya kadar vakti olan Çipras ile Kammenos, ilk günden hükümet kurma konusunda anlaştı.

KAMMENOS: ÇİPRAS'A GÜVENOYU VERİYORUZ

Kammenos, Çipras ile olan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, SYRIZA'yı hükümeti kurması konusunda destekleme kararı aldığını belirterek, "Şu andan itibaren hükümet var. Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz. Başbakan, bugün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'a giderek yemin edecek ve hükümet üyelerini açıklayacak" dedi.

KABİNE DE BUGÜN AÇIKLANABİLİR

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın bugün öğleden sonra SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ı kabul ederek hükümeti kurma yetkisi vereceği belirtildi.

Öte yandan kemer sıkma politikalarına karşıtlığı sebebiyle Avrupa'nın 'kabusu' olan SYRIZA'dan ekonomi alanında da açıklamalar geldi.

'DOĞRUDAN HÜKÜMETLERLE MASAYA OTURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ'

SYRIZA'nın Mali Planlama yetkilisi Giorgos Stathakis ise yeni hükümetin Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Avrupa Komisyonu'ndan oluşan Troyka ile görüşme planları olmadığını, onun yerine doğrudan hükümetlerle masaya oturmayı düşündüklerini söyledi.

'BİR TÜR İŞKENCE POLİTİKASI'

Kabinede Maliye Bakanı olması beklenen Yanis Varufakis de, 'kemer sıkma rejiminin Yunanistan'ı borç sömürgesine dönüştüren bir tür işkence politikası olduğunu' ifade etti.

Bu arada SYRIZA'nın hükümet ortağı Kammenos liderliğindeki ANEL partisi de, AB ve IMF'nin kemer sıkma önlemlerine karşı. ANEL, 2012 seçimleri öncesinde Yeni Demokrasi Partisi'nden (ND) ayrılan bir grup sağcı milletvekili tarafından kuruldu. Avrupa karşıtı bir politika izleyen ancak SYRIZA ile ideolojik açıdan büyük farklılıkları bulunan ANEL, seçim öncesinde parlamentoya girmesi durumunda SYRIZA ile işbirliği yapacağını açıklamıştı.

ANEL 13 VEKİLLİK KAZANDI

Yunanistan'da dün yapılan erken seçimlerde yüzde 4,75'lik oy oranıyla 13 milletvekili çıkaran ANEL, Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler üyesi. ANEL, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya ile işbirliği yapıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.