DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

SYRİZA'nın kardeşi PODEMOS: "Yeni bir Avrupacılık için ilk adım"

SYRİZA'nın kardeşi PODEMOS: "Yeni bir Avrupacılık için ilk adım"

İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle kendiliğinden oluşan ve daha sonra siyasi parti yapısına bürünen 'Podemos'un (Yapabiliriz) Genel Sekreteri ve lideri Pablo Iglesias, Yunanistan'daki genel seçimlerde zafer elde eden Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) zaferini, "Kemer sıkma politikalarının başarısızlığının bir göstergesi" olarak niteledi.

Yayın Tarihi: 26/01/15 16:03
okuma süresi: 3 dak.
SYRİZA'nın kardeşi PODEMOS: "Yeni bir Avrupacılık için ilk adım"
A- A A+

SYRIZA'nın 'kardeş partisi' olarak adlandırılan, Yunanistan'daki seçim kampanyalarında bu partiye açık destek veren ve seçimlerin hemen ardından tebrik etmek için SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile telefonda konuşan Iglesias, düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: "SYRIZA'nın başarısı, Yunanlar ve demokrat Avrupalılar için olağanüstü güzel bir haber. Yunanistan'da güneş ve umut ışığı çıktı. Borç, işsizlik ve eşitsizlik üzerine kurulan bir sistem son bulmuştur. Yunanlıların artık Yunanlı bir başbakanı olacak, Merkel'in danışmanı değil."

'YUNANİSTAN'A YAPILAN TEHDİTLER BİZE YAPILAMAZ'

Yeni bir Avrupacılık için ilk adımın atıldığını ve Yunan halkıın yeni bir sayfa açtığını söyleyen Iglesias, İspanya ve Yunanistan'ın ekonomik ve siyasi durumlarının çok farklı olduğunu belirtti: "Yunanistan'a yapılan tehditler İspanya'ya yapılamaz. Çünkü İspanyasız bir Avrupa inşa edilemez. İspanya, Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi ve AB'nin gayri safi milli hasılasının yüzde 12'sini karşılıyor, Yunanistan ise yaklaşık yüzde 2'sini. Biz Merkel'in yasalarını değil, AB İnsan Hakları Beyannamesi'nin temellerini uygulayacağız. Avrupa'da her ülke kendi geleceğini yazacak."

MERKEL HAKİMİYETİNE SİTEM

Özellikle Güney Avrupa ülkelerinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in baskısını üzerlerinde hissettiklerini savunan Iglesias, "Güney Avrupa ülkelerinin halkları, sanki ülke liderlerinden daha çok Angela Merkel'in direktifleri ile yönetildiklerini düşünüyor. 1953 yılında Almanya'nın borçlarının silindiğini hatırlatmak istiyorum. Şimdi aynı cömertliği Almanların yapmasını bekliyoruz" dedi.

İSPANYA EKONOMİ BAKANI: MALİ YARDIM DEVAM ETMELİ

Öte yandan, İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, bir İspanyol gazetesine verdiği demeçte, 'Yunanistan'ın Avro bölgesinin mali yardımına ihtiyacı olduğunu' savundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.