DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Yunanistan: "Troyka ile masaya oturmayacağız"

Yunanistan: "Troyka ile masaya oturmayacağız"

Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, borçların geri ödeme koşullarını Troyka (Avrupa Birliği-Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) ile müzakere etmeyeceklerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 31/01/15 10:01
okuma süresi: 3 dak.
Yunanistan: "Troyka ile masaya oturmayacağız"
A- A A+

Varoufakis, aldıkları kurtarma kredisinin koşullarını Troyka yerine Euro Bölgesi liderleriyle görüşeceklerini ve borçların yarısından fazlasını sildirmeye çalışacaklarını belirtti.

Yunanistan'ın alacaklılarıyla "maksimum işbirliği" arayacaklarını belirten Varoufakis, "Çürük temeller üzerine kurulmuş Troyka ile çalışmayacağız" dedi.

Yunan Maliye Bakanı açıklamayı Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile görüşmesi sonrası yaptı.

Dijsselbloem ise diğer Avrupalı yetkililer gibi, Yunanistan'ın geri ödeme taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

"Yunanistan ekonomisinin toparlanması ortak çıkarımızadır" diyen Euro Grubu Başkanı, Yunanistan'ın tek başına hareket etmemesi gerektiği uyarısını yaptı.

Yunanistan 2010'da Troyka ile pazarlıkları sonucu 240 milyar Euro tutarında kurtarma kredisi almış; bunun karşılığında büyük bütçe kesintilerine gitmiş ve ülkede kamu iktisadi teşekküllerinin özelleştirilmesi süreci başlamıştı.

İkilinin basın toplantısını takip eden BBC Muhabiri Mark Lowen, toplantıdaki havanın çok da samimi olmadığını bildirdi.

Yunanistan Maliye Bakanı'nın toplantıya kravatsız katılması da dikkat çekti.

Yeni anlaşma?

Yunanistan'ın Troyka ile anlaşması 28 Şubat'ta sona eriyor.

Mevcut anlaşmada hala, kredi koşullarını yerine getirmesi halinde Yunanistan'a ödenecek 1.8 milyar euroluk bir meblağ bulunuyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, mevcut kurtarma kredisinin uzatılmasını talep etmediklerini, ancak tüm Avrupalılar ile masaya oturarak yeni bir anlaşma yapılabileceğini söyledi.

Aynı zamanda Hollanda Maliye Bakanı olan Dijsselbloem da, mevcut program sona ermeden, yola nasıl devam edecekleri üzerinde anlaşabileceklerini belirtti.

Dijsselbloem Atina'da Yunanistan'ın kemer sıkma politikalarına karşı çıkan yeni Başbakanı, radikal sol Syriza partisi lideri Aleksis Tsipras ile de görüştü.

Tsipras'ın 'Yunanistan'ın borçlarının görüşülmesi için bir Avrupa konferansı yapılması' önerisine karşı çıkan Euro Grubu Başkanı Dijsselbloem, "Bu konferans zaten mevcut ve adı da Euro Grubu" dedi.

Yunanistan'da pazar günü yapılan seçim sonrası Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ile Bağımsız Yunanlar Partisi'nin (ANEL) kurduğu koalisyon hükümeti, ilk iş olarak Kamu Enerji Şirketi PPC ve dağıtım şirketi ADMIE ile Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesini durdurmuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.