DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Endülüs "işsizlik ve yolsuzluğun" gölgesinde seçime gidiyor

Endülüs "işsizlik ve yolsuzluğun" gölgesinde seçime gidiyor

İspanya'nın 17 özerk yönetimi içinde yüzde 34'lük oranla işsizliğin en yüksek düzeyde olduğu ve yolsuzluk skandallarının arka arkaya ortaya çıktığı Endülüs özerk yönetiminde yarın erken seçim yapılacak.

Yayın Tarihi: 21/03/15 17:44
okuma süresi: 2 dak.
Endülüs "işsizlik ve yolsuzluğun" gölgesinde seçime gidiyor
A- A A+

Endülüs'teki mevcut iktidar tarafından bir yıl öne alınan yerel seçimler için 6,5 milyon seçmen sandığa çağırıldı. 109 milletvekiline sahip Endülüs parlamentosunda seçim öncesi yapılan anketlerde 41 ila 44 arasında milletvekili çıkaracağı tahmin edilen iktidar koalisyonunun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) favori olarak gösterildi.

Endülüs'te 2012 yılında yapılan son seçimlerde yüzde 40,7'lik oranla en fazla oyu alan ancak PSOE ile komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partisinin koalisyon kurmasıyla ana muhalefete düşen Halk Partisi'nin (PP) ise bu kez 32-36 arasında milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor.

Ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan ve siyasi parti haline dönüştükten bir yıl sonra ülke genelinde ikinci parti konumuna gelen "Podemos"un, ilk defa katılacağı Endülüs seçimlerinde alacağı sonuç ise en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Bu zamana kadar Katalonya'da faaliyet gösteren ancak bir yıldır ülke genelinde siyaset yapan liberal görüşlü "Ciudadanos" (Vatantaşlar) partisinin de Endülüs'ten alacağı oy, olası bir yeni koalisyonda önemli rol oynayacak. IU'nun ise ilk defa seçimlere katılan Podemos ve Ciudadanos'dan dolayı Endülüs'te oy kaybına uğraması bekleniyor.

2012 yılından bu yana yolsuzluk skandalların art arda çıktığı Endülüs özerk yönetiminde mevcut durumda bin kişi sanık olarak yargılanırken, toplamda 6 milyar avroluk yolsuzluk yapıldığı iddia ediliyor. İspanya genelinde 22 bin 300 avro olan kişi başına düşen gayri safi milli hasıla, Endülüs bölgesinde 16 bin 666 avro.

Endülüs'teki yerel seçimler, İspanya genelinde gelecek mayıs ayında yapılacak yerel seçimler ve yıl sonundaki genel seçimler öncesinde siyasi partiler için önemli bir sınav olarak görülüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.