DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Arap koalisyonundan Yemen'e müdahale

Arap koalisyonundan Yemen’e müdahale

Yemen'de Devlet Başkanı Hadi'yi deviren İran destekli Husi militanlarına karşı Suudi Arabistan öncülüğünde Körfez İşbirliği Konseyi'nin üyeleri havadan askeri müdahale başlattı. İran ve Irak müdahaleye karşı çıktı.

Yayın Tarihi: 27/03/15 07:37
okuma süresi: 2 dak.
Arap koalisyonundan Yemen’e müdahale
A- A A+

Yemen'de İran destekli Şii Husi militanları ve 2012'de görevi bırakan Devlet Başkanı Ali ABDullah Salih'in destekçilerinin ilerleyişi karşısında Körfez ülkeleri askeri müdahaleye başvurdu. Başkent Sanaa'yı terk etmeye zorlandıktan sonra Aden'e sığınan Devlet Başkanı Abed Rabbo Mansur Hadi, önceki akşam deniz yoluyla Yemen'den ayrılıp Riyad'a geçti.
Birkaç saat sonra Suudi arabistan'ın ABD Büyükelçisi Adel el-Cubeyr, Riyad'ın 'meşru hükümeti korumak' için askeri operasyon başlattığını açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Bahreyn ortak bir açıklamayla Hadi'nin Körfez İşbirliği Konseyi'nin yaptığı müdahale çağrısına destek verdiklerini duyurdu. Mısır 'siyasi ve askeri desteğini' belirtirken gerekirse hava, donanma ve kara birlikleriyle müdahaleye katılacağını açıkladı. Öğle saatlerinde Mısır'a ait dört savaş gemisi Aden Körfezi'ne doğru yola çıktı. Müdahaleye destek veren diğer ülkeler Ürdün, Fas ve Pakistan, Suudi Arabistan'la yakın ilişkisi bulunan yönetimler...
ABD operasyona katılmadığını fakat 'askeri ve istihbarat desteğini koordine ettiğini' belirtti. En sert tepki İran'dan geldi. Yemen'deki rolünü reddeden Tahran, operasyonun 'daha fazla ölüm getireceğini belirtti. Irak 'güç kullanımını' kınarken Rusya ateşkes çağrısı yaptı.?Suudi Arabistan ve Mısır'ın ilerleyen aşamalarda kara harekatına başvurma ihtimali bulunurken uzmanlara göre Yemen'de, Suriye benzeri bölgedeki Sünni ve Şii güçlerin vekaleten savaştığı bir çatışma görüntüsü çıkabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.