DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Ban: "Yemen'de uzun sürecek savaşı önlemek için müzakereler tek şans"

Ban: "Yemen'de uzun sürecek savaşı önlemek için müzakereler tek şans"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'de uzun sürecek çatışmaları önlemek için BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer'in, BM Güvenlik Konseyi'nin gözetiminde yürüttüğü müzakerelerin "tek şans" olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 28/03/15 20:17
okuma süresi: 3 dak.
Ban: "Yemen'de uzun sürecek savaşı önlemek için müzakereler tek şans"
A- A A+

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinden düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Ban, Husilerin ilerleyişini durdurmak amacıyla, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan hava harekatının, Yemen'in meşru Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine yapıldığına dikkati çekti. Arap liderlerinin Yemen krizine barışçıl bir çözüm bulmak için yol haritası ortaya koymaları gerektiğini belirten Genel Sekreter, Yemen'de uzun sürecek bir savaşı önlemek için BM gözetiminde yürütülen müzakerelerin tek şans olduğunu vurguladı. Ban ayrıca, "Husilerin ve Yemen'in devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in askeri güç kullanarak siyasi anlaşmaları zayıflatma girişimlerini" de kınadı.

Konuşmasında, Filistin-İsrail sorununa da değinen Ban, İsrail'e yarım asırdır süren "işgali" sonlandırma, Filistinlilere ise kendi içlerindeki bölünmeyi aşma çağrısında bulundu. Genel Sekreter, "7 ay önce sona eren İsrail'in son saldırılarının ardından Gazze barut fıçısı gibi kaldı ve durumu günden güne kötüleşiyor. İşgal altındaki topraklarda bulunan yerleşim birimleri, yasadışıdır ve barış için ciddi bir engel teşkil etmektedir" diye konuştu.

Genel Sekreter, Suriye kriziyle ilgili olarak da "utanç ve kızgınlığını" dile getirdi. "Suriye rejimi, terör grupları ve teröristlerin durmak bilmeden kendi ülkelerini tahrip etmelerine baktıkça öfke duyduğunu" söyleyen Genel Sekreter, uluslararası ve bölgesel aktörlerin Suriye'deki katliamları önlemekte topluca başarısız olmasının da utanç verici olduğunu kaydetti.

Toplantıda söz alan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ise bölgede son dönemde tanık olunan Yemen, Suriye, Somali ve Suriye krizlerine dikkat çekerek, mevcut şartlar çerçevesinde Arap ülkelerinin, terörle mücadele amacıyla ortak askeri güç oluşturulması yönünde somut adımlar atması gerektiğini savundu. Arabi, "Filistin davası, Ortadoğu'da en büyük ve en tehlikeli meseledir. Filistin topraklarındaki İsrail işgali devam ettiği sürece, Ortadoğu'da güvenlik ve istikrar sağlanamayacak" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.