DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Güney Afrika, Afrikalı göçmenlere yönelik şiddet nedeniyle özür diledi

Güney Afrika, Afrikalı göçmenlere yönelik şiddet nedeniyle özür diledi

Güney Afrika, ülkedeki Afrikalı göçmenleri hedef alan şiddet olayları nedeniyle Afrika ülkelerinden ve uluslararası toplumdan özür diledi.

Yayın Tarihi: 18/04/15 14:46
okuma süresi: 3 dak.
Güney Afrika, Afrikalı göçmenlere yönelik şiddet nedeniyle özür diledi
A- A A+

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Bakanı Maite Nkoana Mashabane, ülkenin yürütme başkenti Pretoria'da Afrikalı diplomatlara hitaben yaptığı konuşmada, hükümet olarak ülkede yaşananlar nedeniyle büyük üzüntü içinde olduklarını söyledi.

Mashabane, "İstenmeyen bu olaylar nedeniyle Afrika ülkelerinden ve uluslararası toplumdan içtenlikle özür diliyoruz" dedi.

Hükümetinin, Afrikalı göçmenlere yönelik saldırıları asla hoş görmeyeceğini ve suçluları cezalandıracağını belirten Mashabane, "Güney Afrika, hukukla yönetilen anayasal bir demokrasidir. Ülkede yaşayan ve çalışan herkes buranın kanunlarına uymalıdır. Hükümetimiz, suç işleyen veya şiddeti kışkırtanlara karşı harekete geçmekte tereddüt etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Bakan Mashabane, hükümet olarak vatandaşlarının ve vatandaşlık durumuna bakmadan ülkedeki tüm yabancıların güvenliğini sağlayacaklarını dile getirirken, "Aynı şekilde ülkedeki yabancılar da göçmenlik yasalarının öngördüğü gereklilikleri yerine getirmelidir" diye konuştu.

Göçmenleri işlerini çalmak ve suç işlemekle itham eden Güney Afrikalı çeteler, geçen hafta sahil kenti Durban'da, yabancılara ait ev ve iş yerlerini yağmalamış, çok sayıda göçmeni evlerinden çıkarmıştı.

Malavi ve Mozambik gibi bazı ülkeler, 6 kişi hayatını kaybettiği olaylar üzerine Güney Afrika'daki vatandaşlarını otobüslerle tahliye etmişti.

Güvenlik endişesi yaşayan çok sayıda göçmen, geçici mülteci kamplarında barındırılıyor.

Durban'da binlerce kişi dün, ülkede Afrikalı göçmenleri hedef alan yabancı düşmanlığına karşı "Afrika düşmanlığına hayır" pankartlarıyla yürümüştü.

Ülkede, çoğunluğu kayıt dışı çalışan yüz binlerce Afrikalı göçmen yaşıyor. Göçmenlerin ev ve iş yerleri, hükümeti protesto gösterilerinde sıklıkla yağmalanıyor. Güney Afrika'da 2008 yılında da yabancıları hedef alan şiddet olaylarında 50 Afrikalı göçmen hayatını kaybetmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.