DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

İrlanda'da eşcinsel evlilik referandumu

İrlanda'da eşcinsel evlilik referandumu

İrlanda eşcinsel evliliği yasallaştırmaya referandumla giden ilk ülke olma yolunda ilerliyor

Yayın Tarihi: 22/05/15 14:58
okuma süresi: 3 dak.
İrlanda'da eşcinsel evlilik referandumu
A- A A+
İrlandalılı seçmenler tarih yazmaya hazırlanıyor. Referandumla eşcinsel evliliği yasallaştırmayı oylayacak olan İrlanda, bu karara referandumla giden dünyadaki ilk ülke olacak. Sonuçlar Cumartesi günü açıklanacak.

Şimdiye kadar dünyada 20 ülke eşcinsel evliliği yasallaştırmış olsa da bu yola bu şekilde giden ilk ülke İrlanda olacak. 1993'e kadar eşcinsel ilişkilerin yasak olduğu ve muhafazakarlar ve liberaller arasında zaman zaman sıkı çekişmelerin yaşandığı ülke de böylesine bir adım çok beklenmedik. Fine-Gael ve İşçi Partisi hükümeti bugün, karşıt görüşlülerin son günlerde yürütükleri kampanyalara rağmen İrlanda'nın eşcinsel evliliği yasallaştıracağından emin olduklarını söyledi.

Dublin yönetimi bu seçime kaydolan yeni 68,000 seçmen saptadıklarını ve bunun da genç seçmenlerin sayısının önceki seçimlere göre artığını gösterdiğini dile getirdi. Bütün anketlerde "evet" cevabının "hayır'dan" daha yüksek görünüyor.

İrlanda başbakanı Enda Kenny, son röportajında seçmenleri "sevgi ve eşitlik için" evet demeye çağırdı. Öte yandan "hayır" kampanyasını oluşturan katolik entellektüeller, yazarlar ve aktivistler evet oyunun kişisel inanç krizi oluşturacağı konusunda seçmenleri uyardı. Katolik ve protestanlar birleşip 90,000'den fazla anti gay kitapçıkları dağıttı.

Dinci aktivistlerden Paddy Monaghan, "Kitapçıklarımızda seçmenleri evet oyunun kişisel inanç üzerinde oluşturacağı sonuçlar hakkında insanları uyardık. Eğer evet çıkarsa İrlanda'daki müslüman matbaacılar Muhammed'in karikatürlerini basmak zorunda mı kalacaklar? Evliliği yeniden tanımlamak medya ve siyasi kuruluş tarafından bizlere isteğe bağlı olarak sunuldu ama hızlı bir şekilde mecburi olacak." dedi

Öte yandan İrlanda'nın ilk kadın anglikan piskoposu Pat Storey hayır oyunun nedenini anlatan bir mektup yazdı. Gay çiftler tarafından evlatlık edinecek çocuklara deyinerek "Evliliği çocuklardan, aileden ve toplumun iyiliğinden bahsetmeden yeniden tanımlayamazsınız. Bence çocukların her iki cinsten de ebeveyne ihtiyacı var. Bu demek değil ki çocukları tek başına büyütmek zorunda kalan yalnız anne veya babalar iyi bir iş çıkarmıyorlar. Ama yine de Tanrı'nın isteğinin olabildiği müddetçe çocukların anne ve babaya sahip olması olduğuna inanıyorum." dedi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.