DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Yunanistan İçişleri Bakanı Voutsis: "IMF borcunu ödeyecek paramız kalmadı"

Yunanistan İçişleri Bakanı Voutsis: "IMF borcunu ödeyecek paramız kalmadı"

Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis 5 Haziran'da IMF'ye yapılacak 1,6 milyar euroluk geri ödeme için Atina'nın yeteri kadar parası olmadığını söyledi. AB-IMF ile Atina arasında yeni yardım paketi dilimi görüşmeleri sürüyor.

Yayın Tarihi: 26/05/15 07:00
okuma süresi: 3 dak.
Yunanistan İçişleri Bakanı Voutsis: "IMF borcunu ödeyecek paramız kalmadı"
A- A A+

Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis 5 Haziran'da Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapılacak geri ödeme için Atina'nın yeteri kadar parası olmadığını söyledi.

Yunan Devlet Televizyonu'na konuşan Voutsis, "IMF'ye Haziran ayı ödemesi 1,6 milyar euro. Bu para ödenmeyecek çünkü ortada para yok" dedi.

Atina, Avrupa Birliği (AB) ve IMF'den alınan kurtarma paketinin yeni diliminin serbest bırakılması için görüşmelere devam ediyor.

Ancak şu ana kadar Syriza hükümetinin sunduğu reform planları AB ve IMF'yi tatmin etmiş değil.

BBC'ye konuşan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise görüşmelerde aşama kaydedildiğini ifade etti.

Yunanistan'ın üzerine düşeni yapmak adına çok çalıştığını ifade eden Varoufakis bundan sonra gidişatı uluslararası kuruluşların vereceği kararların belirleyeceğini ifade etti.

"Yunanistan çok devasa adımlar attı" diyen Varoufakis sözlerine "Taraflar arasındaki mesafenin dörtte üçlük bölümünü biz katettik. Şimdi onların dörtte birlik bölüm için adım atması gerek" diyerek devam etti.

'Euro'dan çıkış herkes için felaket olur'

Yunanistan'ın Euro'dan ayrılması, Euro Bölgesi projesi için de sonun başlangıcı olur.

Yaklaşık dört aydır devam eden görüşmelerde IMF ve AB yardımın Atina'ya gönderilmesinden önce ekonomik reformların uygulamaya geçmesini talep ediyor.

Yunanistan en son geçen yıl Ağustos ayından kurtarma paketinden bir dilimi almıştı. 7,2 milyar euroluk son kurtarma paketi dilimi ise ülkenin nakit sıkıntısı yaşaması nedeniyle 'hayati' olarak kabul ediliyor.

Uluslararası yatırımcıların ve Atina'nın odaklandığı ilk tarih ise 5 Haziran. Yunanistan bu tarihe kadar bir anlaşma sağlayamazsa borcunu geri ödeyemez duruma düşme riskiyle karşı karşıya.

Bu tablonun ortaya çıkması halinde Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ni terk etmesi ve Drahmi'ye dönmesi ihtimali ortaya çıkıyor.

"Böyle bir durum herkes için felaket olur" diyen Varoufakis, Yunanistan ekonomisi kadar Avrupa'nın da olumsuz etkileneceğini belirterek "Euro için sonun başlangıcı olur" uyarısını yaptı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.