DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Afganistan: "Ferhunde davası sanıklarına verilen idam cezası bozuldu"

Afganistan: “Ferhunde davası sanıklarına verilen idam cezası bozuldu”

Afganistan'da temyiz mahkemesi geçen Mart ayında Ferhunde adlı genç bir kadının Kabil'de bir grup tarafından linç edilmesi olayında rol alan 4 erkeğe verilmiş olan idam cezasını bozdu.

Yayın Tarihi: 02/07/15 10:17
okuma süresi: 2 dak.
Afganistan: “Ferhunde davası sanıklarına verilen idam cezası bozuldu”
A- A A+

28 yaşındaki Ferhunde'nin, linç edilmeden önce, cumhurbaşkanlığı sarayı ile başkentin ana pazarına yürüyüş mesafesindeki bir türbede muska satan din adamıyla tartıştığı belirtilmişti.

Tartışma sırasında genç kadın Kur'an'ı yakmakla suçlanmış, çevredeki kalabalık söylenenleri duymuş ve Ferhunde'ye saldırıya geçmişti. Olayın görgü tanıkları ise böyle birşeyin söz konusu olmadığını söylemişti.

Taşlı saldırıyla öldürülen Ferhunde'nin bedeni arabayla ezilmiş ve yakılmıştı.

Temyiz mahkemesi olayın meydana geldiği türbenin nöbetçisi ve Ferhunde ile tartıştıktan sonra toplanan kalabalığı linç eylemine teşvik eden Omran'ı akladı.

Kadın hakları örgütleri temyiz mahkemesinin gizli celsede aldığı karara büyük tepki gösterdi.

Ferhunde davası için kampanya yürütenlerden Wasjima Frogh, Kabil'deki BBC muhabiri David Loyn'a yaptığı değerlendirmede, "mahkemenin tamamen bir adaletsizlik örneği olduğunu" söyledi ve mahkemenin yalnızca Taliban hareketinin değil, tüm Afgan sisteminin kadınlara baskı uyguladığını ortaya koyduğunu belirtti.

Davada, aralarında polislerin de bulunduğu diğer 8 sanık 16 yıl hapse mahkum edilirken, 18 kişi suçsuz bulunmuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.