DÜNYA
okuma süresi: 8 dak.

Yunanistan 'Hayır' dedi! Tsipras: "Halk dayanışma Avrupa'sını seçti"

Yunanistan 'Hayır' dedi! Tsipras: "Halk dayanışma Avrupa'sını seçti"

Yunanistan ile kreditörleri arasındaki müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından, yeni bir kurtarma paketinin anlaşma taslağının oylandığı referandumda 'Hayır' kazandı...

Yayın Tarihi: 06/07/15 00:03
okuma süresi: 8 dak.
Yunanistan 'Hayır' dedi! Tsipras: "Halk dayanışma Avrupa'sını seçti"
A- A A+

01:28

Tsipras:
Demokrasinin şantaja boyun eğmeyeceğini gösterdik


Kemer sıkma önlemlerinin sürmesini öngören taslağın oylandığı referandumda 'Hayır' sonucunun çıkmasının ardından kameraların karşısına geçen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras,"Demokrasinin şantaja boyun eğmeyeceğini göstermiş olduk"dedi.

Halkların inanca sahip oldukları takdirde bütün zorluklara karşı koyabileceğini vurgulayan Çipras şöyle devam etti: "Şu andan itibaren hepimiz biriz. Bu krizden çıkmak ve başımızı dik tutabilmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Bunu birliğimizi, mali istikararı koruyarak yapacağız. Avrupa'nın başkentlerinde bizle dayanışmalarını gösteren herkese teşekür ederiz."

Sandıktan kendilerine Avrupa'yla kavga etme hakkı değil, zor şartlardan çıkış için görev verildiğini vurgulayan Yunanistan Başbakanı, "Yunan halkı önüne konulan soruya doğru cevap verdi. Bu, Avrupa'nın ya da avronun dışına çıkmak gibi anlaşılamaz" diye konuştu.

Krizden çıkış için tek yolun kemer sıkma olmadığını dile getiren Çipras, "Yunan halkı kemer sıkma Avrupa'sını değil, dayanışma Avrupa'sını seçti" ifadesini kullandı.

Çipras ayrıca, bankacılık sistemini kurtarmak amacıyla yarın müzakere masasına tekrar oturacaklarını kaydetti.


00:46

Oyların yüzde 92'si açıldı

Yunanistan'da 00.45 itibariyle oyların yüzde 92'si açıldı.

Kurtarma paketine 'Hayır' diyenlerin oranı yüzde 61,27, 'Evet' diyenlerin oranıysa yüzde 38,73.


00:33

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yazılı açıklamasında 'bu gece ve yarın Euro bölgesinin 18 üye ülke liderleri ve AB kurumlarıyla görüşmelerde bulunacağını' söyledi.

Juncker'in Salı günü Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu'na seslenmesi bekleniyor.


00:17

Euro Bölgesi ülkeleri Salı günü toplanıyor

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Euro bölgesi ülkelerini Salı günü toplantıya çağırdığını duyurdu.

Tusk, "Salı akşamı saat 18'de, Yunanistan'daki referandum sonrasını görüşmek üzere Euro Bölgesi Zirvesi çağrısı yaptım" dedi.

23:50

Oyların çoğu sayıldı: 'Hayır'cılar zafer ilan etti

Sayılan oy oranı: 88,24

'Hayır' : %61,45

'Evet'
: %38,55


23:37

Tsipras: Yunan halkı cesur bir tercih yaptı

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras: "Yunan halkı cesur bir tercih yaptı. Bu yetki Avrupa'yla çatışmak için değil, uygulanabilir bir çözüme ulaşmak için verildi. Bu yetkiyi hiç vakit kaybetmeden kullanacağım."


23:30

Oyların yüzde 58'i sayıldı...

Yunanistan'da bugün yapılan referandumda İçişleri Bakanlığı'nın şimdiye kadar açıkladığı sonuçlara göre oyların yüzde 58'i sayıldı. 'Hayır', yüzde 61,3, 'Evet' ise yüzde 38,7 olarak ölçüldü. Sandık başına gidenlerin sayısı ise yüzde 60,4 oldu.

23:18

Muhalif Yeni Demokrasi lideri Samaras istifa etti

Yunanistan'ın merkez sağ muhalif Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras istifa etti.

Geçen yıl Ocak ayına kadar Yunanistan'ın Başbakanı olan Samaras, 'Evet' kampanyasının öncülerindendi.

Sandıktan 'Hayır' oyu çıkması üzerine, Samaras'a istifa çağrıları yapılıyordu.

22:43

Almanya: Tsipras son köprüleri de yıktı

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Alman Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, Yunanistan'la yeni bir kemer sıkma programı düşünmenin zor olduğunu söyledi ve "Tsipras ve hükümeti Yunan halkını acı bir terk edilişe ve umutsuzluğa sürüklüyor" dedi.

Gabriel, Tsipras'ın 'Yunanistan ve Avrupa'nın tavizde bulunabileceği son köprüleri de yıktığını' ifade etti.

22:30


Podemos: Yunanistan'da demokrasi kazandı

İspanya'nın kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sol partisi Podemos'un lideri Pablo Iglesias, Twitter hesabıdan "Bugün Yunanistan'da demokrasi kazandı" mesajı paylaştı.


22:17

Yunanlılar, Oxi (hayır) kutlamaları için Syntagma Meydanı'na akın ediyor. Sokaklara çıkanlar arasında ellerinde Avrupa'nın mali krizle boğuşan bir diğer ülkesi Portekiz bayrağı taşıyanlar da var.


21:49

Çalışma Bakanı: Hükümetin müzakerelerde eli güçlendi

Yunanistan Çalışma Bakanı Panos Skourletis, referandumla kreditörlerin tekliflerinin reddedilmesiyle 'hükümetin alacaklılarla müzakerelerde pozisyonunu güçlendirdiğini' söyledi.

Gazetecilere konuşan Skourletis, "Hükümetin anlaşmaya varmak için artık daha güçlü bir müzakere aracı var, bu bizim için yeni bir yol açıyor" dedi.

21:30


Resmi sonuçlara göre oyların yüzde 42,21'i sayıldı. Buna göre:

'Hayır' : %61,07

'Evet': %38,93


21:28


Yunanistan'da Klafthmonos Meydanı'nda kurulan ekranda liderlerin açıklamalarına yer veriliyor. Buna göre Yeni Demokrasi milletvekili Dora Bakoyannis, parti lideri Antonis Samaras'a 'istifa' çağrısında bulundu.

21:11

Başmüzakereci: Uygulanabilir bir çözüm için müzakere edeceğiz

Yunanistan Dışişleri Bakanı ve başmüzakereci Euclid Tsakalotos, Yunan Star TV'ye referandum sonrası "Finansal olarak uygulanabilir bir çözüm için müzakere edeceğiz" dedi.

Hükümet ve alacaklıların beş ay boyunca bazı temel sorunlarda uzlaşı sağlayamadığının hatırlatılması ve 48 saat içinde bir anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı sorusu üzerine Tsakalotos şu yanıtı verdi:

"Birincisi, hükümetin artık halk arasında kabul gören bir yetkisi var ve ikincisi de IMF'nin son raporu Yunanistan'ın borcunun sürdürülemeyeceğini söylüyor."

20:48

Sandıkların yüzde 23'ü açıldı. 'Hayır'ın %60 olması üzerine 'Hayır'cılar sokaklarda kutlamalara başladı.

20:30

Şu ana dek oyların yüzde 10'u sayıldı. İlk sonuçlara göre bugün düzenlenen referandumda halkın yüzde 59.8'i kemer sıkma önlemlerinin sürmesini öngören taslağın aleyhinde oy kullandı.'Evet' diyenlerin oranı yüzde 40.1'de kaldı.

İlk sonuçları değerlendiren hükümet sözcüsü Gabriel Sakellaridis, taraflar arasında sonuçsuz kalan müzakerelerin yeniden başlaması ve kısa süre içinde anlaşma sağlanması gerektiğini söyledi. Sakellaridis, imzaların atılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Kreditörlerle yürütülen müzakerelerde yer alan isimlerden Euclid Tsakalotos ise, avrodan çıkmak gibi bir niyetleri olmadığını belirtti. Tsakalotos, bu geceden itibaren kreditörlerle tekrar masaya oturmaya hazır olduklarını vurguladı.

Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00'a kadar sürdü. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

Sputnik Türkiye'nin Atina muhabiri Nikolaos Stelya'nın verdiği bilgiye göre katılım oranı yüzde 65'i geçti.

Referanduma nasıl gelindi?

Yunanistan'ın, 30 Haziran'da vadesi dolacak 1 milyar 500 milyon avroluk borcunu ödeyebilmek için Avrupa Birliği ve IMF'yle imzaladığı kurtarma paketinin son dilimi olan 7 milyar 200 milyon avroyu alması gerekiyordu.

Taraflar arasında haftalar boyu süren görüşmelerin sonuç kalmasının ardından kreditörler, hali hazırdaki kurtarma paketinin uzatılması önerisini getirmişti.

Ancak, kreditörler önerinin hayata geçirilebilmesi için vergilerin arttırılması; kamu harcamalarının kısılması; düşük gelirli emeklilere yönelik ek yardımın kaldırılmasını ve KDV'nin kapsamının genişletilmesini de içeren bir dizi talepte bulunmuştu.

Kreditörlerin öne sürdüğü şartları kabul etmeyen Başbakan Aleksis Çipras, düzenlediği kabine toplantısının ardından referanduma gitme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Referandumda 'Hayır' denmesini savunan SYRIZA lideri Başbakan Aleksis Çipras, aksi takdirde hükümetin istifa edebileceği sinyalini vermişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.