DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Al Jazeera çalışanlarına hapis cezası

Al Jazeera çalışanlarına hapis cezası

Bir Mısır mahkemesi 3 Al Jazeera çalışanına 3 yıl hapis cezasına mahkûm etti. Yeni delillerin sunulmadığı davada önceki mahkeme gazetecileri delil olmadığı için serbest bırakmıştı.

Yayın Tarihi: 29/08/15 19:51
okuma süresi: 4 dak.
Al Jazeera çalışanlarına hapis cezası
A- A A+

Cumartesi günü bir Mısır mahkemesi, Al Jazeera gazetecileri Mısırlı Baher Mohamed, Kanadalı Mohamed Fahmi ve Avustralyalı Peter Greste'ye 3 yıl hapis cezasına mahkûm etti. Baher Mohamed, üzerinde silah bulundurmak suçlamasıyla 6 ay ekstradan hapse mahkûm edildi. Çalışanlar, darbe rejimince tutuklanmış ve yargılanmışlar, sonrasında ise haklarında yeterli delil olmaması sebebiyle serbest bırakılmışlardı.

Şubat'ta sınır dışı edilen Peter Greste hakkındaki karar gıyabında verildi.

Yargıç Hasan Ferid, yerel medya tarafından Marriott'a ait otelin çevresinde çalıştıkları için "Marriott Hücresi" olarak adlandırılan sanıkların gazeteci olmadıklarını ve basın birliğine üye olmaksızın lisanssız ekipmanlarla yayın yaptıklarını savundu.

Al Jazeera, gazetecileri haklarındaki bütün suçlamaları reddederek, tutuklanmalarının Mısır'da Cumhurbaşkanı Sisi'nin darbe ile yönetimi ele almasının ardından ifade özgürlüğü üzerinde kurduğu büyük baskının bir parçası olduğunu ifade etti.

Üç gazeteci, Aralık 2013'te tutuklanmış ve haklarında ''Yalanlar yayarak terörist organizasyona yardım etmek'' gibi suçlamalarla yedi ile 10 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Şubat'taki duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed, kararın ardından tekrar gözaltına alındı.

Al Jazeera: Karar politik

Al Jazeera Media Network'ün başında bulunan Dr Mostefa Souag, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu karar mantık ve sağduyuya meydan okuyor. Arkadaşlarımız Baher Mohamed ve Mohamed Fahmi bu kararla hapse dönmek zorunda kalacak ve Peter Graste de gıyabında mahkûm edilmiş oldu. Adil ve özgür bir şekilde alınmamış olan bu karar politik bir karardır" dedi.

Dr Souag, mahkemenin iddia ettiği gibi Al Jazeera çalışanlarının hiçbir şekilde teröre yardım ve yataklık yapmadığını ve mahkemede de bu iddiaları kanıtlayacak bir delilin öne sürülmediğini de belirtti.

Ocak ayında Mısır temyiz mahkemesi Al Jazeera çalışanlarına yönelik suçlamalar hakkında delil bulunmadığına hükmetmiş ve yeniden yargılanmalarına karar vermişti.

Karar duruşması 2 kez ertelendi

Mısır'da darbe sürecinde haber yaparken tutuklanan Al Jazeera gazetecileri Peter Greste, Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi'nin kararın 2 Ağustosta verilmesi bekleniyordu ancak mahkeme güvenlik gerekçesiyle kararı 29 Ağustos'a ertelemişti.

Gazetecilerden Muhammed Fehmi ve Peter Greste 7'şer yıl, Baher Muhammed ise 10 yıl hapis cezasıyla yargılanıyordu.

Muhammed Fehmi ve Peter Greste 7 yıl hapse mahkûm edilirken Baher Muhammed 'silah bulundurduğu' iddiasıyla' 10 yıla mahkûm edildi. Ancak temyize başvuran Al Jazeera gazetecileri için mahkeme altı ay sonra yeniden yargılama kararı aldı. Mesleki sorumluklarını yerine getirdiklerini savunan üç gazeteci ve Al Jazeera suçlamaları reddediyor.

Dava süreci boyunca dünyanın her yerinden gazeteci, sivil toplum örgütü ve siyasetçi üç Al Jazeera çalışanına destek verdi. Dava ile ilgili konuşan Amerikan başkanı Barack Obama, "Al Jazeera gazetecilerin durumu ile ilgili hem özelde hem kamuoyunda tavrımız net. Serbest bırakılmalılar" dedi.

Kaynak: Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.