DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Türkiye- Rusya arasındaki uçak krizi dünyaya manşet oldu

Türkiye- Rusya arasındaki uçak krizi dünyaya manşet oldu

Türkiye'nin Suriye'de Esad rejimin baş destekçisi olan Rusya'ya ait bir savaş uçağını sınırı ihlal ettiği gerekçesiyle düşürmesi dün internetteki haber sitelerinin bir numaralı manşeti oldu. Alman Bild Gazetesi'ne krizi değerlendiren bir uzman "Tam da dünyanın aylardır endişe duyduğu durum" dedi. Uzmanlara göre Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in nasıl bir tepki vereceği krizin gidişatı açısından çok önemli.

Yayın Tarihi: 25/11/15 08:02
okuma süresi: 4 dak.
Türkiye- Rusya arasındaki uçak krizi dünyaya manşet oldu
A- A A+

New York Times Gazetesi: Türkiye, Suriye sınırı yakınında Rus savaş uçağı düşürdü. Stratejik Trendler Araştırma Merkezi'nden Ivan Konovalov, Rus Rossiya 24 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Rus-Türk ilişkileri sıfırın altına düşecek" yorumunda bulundu.

Daily Mail (İngiltere): Suriyeli muhalifler, Türkiye'nin sınırı ihlal ettiği için Putin'in jetini vurmasının ardından Rus pilotun ölü bedeninin yanında sevinip 'Allahu Ekber' diye bağırdılar. Royal United Services Enstitüsü'nün Ortadoğu uzmanı Shanshank Joshi'ye göre Türkiye'nin Rus jetini düşürmesi, bölgedeki 'zehirli kokteylin' nasıl yıkıcı etkisi olan bir krize dönüşebileceğinin göstergesi. Uzmana göre Rusya kasten askeri ya da siyasi amaçlı Türkiye'nin sınırını ihlal ediyor olabilir; öte yandan perde arkasında tansiyonun düşürülmesi için yoğun diplomasi de söz konusu olabilir. Ancak Rusya'nın provokatif bir şekilde yanıt vermesi durumunda, krizin büyümesi riski var.

Daily Telegraph (İngiltere): Moskova'dan yazan Roland Oliphant, Rus kamuoyuna karşı savaş zaiyatının olabileceği senaryosunun işleneceğini söylerken Rusya'nın tepkisi ne olacak sorusuna yanıt aradı. Olimphant şu yorumda bulundu: "(Türkiye'ye) Askeri bir misilleme neredeyse kesin bir şekilde söz konusu olmaz. Türkiye, bir NATO ülkesi ve karşılığında bir uçağının vurulması 'Üçüncü Dünya Savaşı'nı tetikleme riski olur. Bunun yerine Türkiye'nin Suriye'de desteklediği, muhtemelen Türkmenlere saldırılar artabilir. Diplomatik bir tepki de olacaktır. Her halükarda, ne kadar ileri gidileceği Putin'e bağlı. O da elindeki kartı göğsüne yakın tutuyor.

Bild Gazetesi (Almanya): Türkler, Rus savaş jetini gökten indirdi. Alman ordusunun denetçilerinden ve eski NATO generallerinden Harald Kujat, "Tam da aylardır korkulan durum. İstenmeyen dramatik bir olay ve giderek daha fazla karışıklığa sürüklenme tehlikemiz artıyor" dedi.

BBC (İngilizce): Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesini kesin bir dille kınadı. Bunu 'terörist işbirlikçileri' tarafından 'sırttan bıçaklama' olarak niteledi.

RUS BASINI NASIL GÖRDÜ

Kommersant gazetesi: "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin davranışını doğrudan (teröristlerin işbirlikçileri tarafından sırtımıza indirilen darbe) olarak tanımladı. Türkiye ile ilişkilerin ciddi zarar göreceği sinyali alındı."

Vedomosti gazetesi: "Türkiye Rusya'yı sırtından vurdu. Rusya bu işi sonuçsuz bırakmayacak."

Komsomolskaya Pravda: "Biz bir ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus uçağı vurmaya hazırlandığını yazmıştık. Türkiye'deki tanıdıkları muhabirimiz Darya Aslanova'ya bu yönde istihbarat bilgisi vermişti."

İzvestiya gazetesi: "Bizim uçak Türkiye'yi tehdit etmiyordu. Sırtımızdan vurdular. Rusya, Türkiye ile sivil havacılık ulaşımını kapatırsa Türkiye 3 milyar dolar kaybedecek."

Moskovskiy Komsomolets gazetesi: "Ankara savunmaya geçti. Vurulan savaş uçağında kime ait olduğuna işaret eden tanıtıcı işaretler bulunmadığını söylüyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.