DÜNYA
okuma süresi: 6 dak.

Zubov: "Askerlerimiz Kremlin'in hataları yüzünden ölmüştür"

Zubov: "Askerlerimiz Kremlin'in hataları yüzünden ölmüştür"

Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGIMO) Öğretim Görevlisi Prof. Andey Zubov, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesini, "sonuçları iyi hesaplanmamış yeni bir uluslararası maceraya" sokma riski olduğu yorumunu yaptı.

Yayın Tarihi: 28/11/15 14:12
okuma süresi: 6 dak.
Zubov: "Askerlerimiz Kremlin'in hataları yüzünden ölmüştür"
A- A A+

Zubov, sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı makalede, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne yönelik protestolarda atılan sloganlarla ilgili olarak, "Bütün bunlar tabii ki düşürülen uçağa ve havada öldürülen pilota gösterilen duygusal tepkiler. Fakat durumun anlaşılır olması, tepkilerin doğru olduğu anlamına gelmiyor" ifadelerine yer verdi.

Protestocuların, geçmişte Bolşeviklerin parti merkezinin yer aldığı, şimdi ise Rusya Devlet Başkanlığı tarafından kullanılan meydanda toplanmaları gerektiğine işaret edilen makalede, "Yürüyüş için eski meydana gidilmeliydi, zira askerlerimiz, Türkler ve Suriyelilerin hataları yüzünden değil, Kremlin'in hataları yüzünden ölmüştür. Kremlin'in yanında yürümek ise Rusya'yı, her zaman büyük tutkular peşinde, zafere kaba kuvvetle ulaşmayı ve bir sonraki darbeyi düşünen Putin tarafından sonuçları iyi tartılmamış, bir sonraki uluslararası maceraya sokacaktır" ifadesi kullanıldı.

RUSYA'NIN SURİYE POLİTİKASI

Moskova yönetiminin Suriye'de operasyon yapma gerekçesinin, terörle mücadele değil, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e destek amacı taşıdığının vurgulandığı makalede şunlar kaydedildi:

"Aslında ne oldu? Putin, Rusya'nın teröre karşı savaştığını ve bunun için Suriye'ye asker gönderdiğini açıkladı. Gerçekte ise Esed yönetimini tüm düşmanlarına karşı savunmaya geçti. Suriye halkının yüzde 80'i ve Suriye'nin çevresindeki Sünni ülkeler ise Esed yönetimine karşıdır. Dolayısıyla, Putin'in düşünmeden aldığı kararlar kendisini, Suriye halkının büyük bir kısmını, Arap Birliği ülkelerini ve Türkiye'yi düşmanca ilişkiler içine sokmuştur. Esed'in yanında bulunanlar ise İran, Lübnan Hizbullahı ve Irak'taki Şii çoğunluktur. Bu grubun içine şimdi de Rusya dahil olmuştur." Türkiye'nin Suriye ile tarihi, dini, etnik bağlara sahip olduğu hatırlatılan makalede, Rusya ile Ukrayna'daki Donbass arasında da benzer bir bağ olduğuna işaret edildi ve şu soruya yer verildi:

"Bir anlığına olsun bağımsız Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun, Erdoğan'dan, Donetsk'teki ayrılıkçılarla mücadele için yardım istediğini, (Ukrayna'nın) Çerkassi şehrinde Türk askeri üssü kurulmasına ve Türk savaş uçaklarının Donetsk ve Lugansk'ı bombalamasına izin verdiğini düşünün. Bu durum Devlet Başkanı Putin'in hoşuna gider miydi ve ne gibi sonuçlar doğururdu?"

PUTİN, TÜRKMENLERİ BOMBALAYARAK ESED'E YARDIM EDİYOR

Putin'in Türkmenleri bombalayarak Esed'e yardım ettiğine dikkat çekilen makalede, Ankara'nın "soğukkanlı" bir tutum sergilediği belirtildi. Öte yandan Moskova'nın "askerlerinin canını hiçe sayarak" geri adım atmaması şu ifadelerle eleştirildi:

"Türkler çok ölçülü davrandılar. Türkiye neredeyse iki ay boyunca Rusya'nın DAEŞ'e odaklanmasını ve özellikle Kuzey Lazkiye'de Türkmenlerin yaşadığı ve geleneksel olarak Türkiye'yi destekleyen Suriyeli Türklerden oluşan ılımlı Sünni muhalefeti bombalamamasını talep etti. Ne yazık ki Putin Erdoğan'dan ziyade Esad'a yardım etti. Erdoğan, Rusya'dan sadece DAEŞ'e odaklanmasını istedi. Fakat tüm bunlar boşunaydı. Rus uçakları Lazkiye'deki Türkmen köylerini bombalamaya devam ettiler ve sonuç ortada. Bu durumda kim suçlu? Çatışmayı provoke eden taraf tabii ki."

Türkiye'nin, kuzey sınırında Suriye'deki çatışmayı provoke etmediği, Rusya'nın bölgede çıkarları olan ülkelerle anlaşmayarak çok riskli bir oyun yürüttüğü dile getirilen makalede, tüm sorunun, Rusya'nın Türkiye'ye taviz vermemesinden kaynaklandığını, bu maceranın bedelinin, Rusya'nın askeri operasyonlar için harcadığı paralar ve askerler olduğu kaydedildi.

Krizin çözümü için yapılması gerekenin, "Türklerden ve Suriye Türkmenlerinden intikam almayarak onları anlamak" olduğunun belirtildiği makalede, "Eğer Rusya intikam yolunu izlerse, kendisini terörle mücadele koalisyonundan tamamen izole ederek, terörist olan Esed'in (DAEŞ'e kıyasla Esed Suriye'de çok daha fazla insanı hapse atarak öldürmüştür) suç ortağı yapacaktır. NATO arabuluculuğundan vazgeçmek değil tam tersine bunu kabul etmek gerekir. Türkiye ile sınır bölgesinde güvenlik konusunda anlaşılmalı. Ilımlı muhalefete darbe vuruşları durdurularak, terörle mücadele ittifakında yer alan tüm üyelerle eşgüdüm halinde DAEŞ ile mücadeleye odaklanmalıdır" uyarısı yapıldı.

Rusya'nın tanınmış üniversitelerinden, MGIMO'da Öğretim Görevlisi olan Zubov, 1 Mart 2014'te Vedomosti gazetesinde yayımlanan makalesinde Rusya'nın Ukrayna'ya muhtemel askeri müdahalesini, Nazi Almanyası'nın 1938'de Avusturya'yı ilhakına benzeten makalesi nedeniyle görevinden uzaklaştırılmış ve Vedomosti gazetesindeki yazılarına son verilmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.