DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Rusya'dan 'Suriye'deki operasyonlar dursun' çağrısına yanıt

Rusya'dan 'Suriye'deki operasyonlar dursun' çağrısına yanıt

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, ABD önderliğindeki koalisyon ve muhalifler hava saldırılarına devam ederken Rusya'nın operasyonları durdurmasının mümkün olmadığını söyledi.

Yayın Tarihi: 06/02/16 07:28
okuma süresi: 3 dak.
Rusya'dan 'Suriye'deki operasyonlar dursun' çağrısına yanıt
A- A A+

BM Güvenlik Konseyi'nin kapalı Suriye görüşmesi öncesinde basın mensuplarına konuşan Çurkin, "Bu zevksizliktir. Şimdi karşılıklı suçlamaların zamanı değil. Ortak siyasi çabalara hız vermek gerekir. Onlar, teröristlere destek verenleri suçlamalı" dedi.

RUSYA'YA SUÇLAMALAR

Riyad destekli muhalefet heyeti ile İngiltere ve Fransa gibi bazı ülkeler, Suriyeli taraflar arasındaki görüşmenin ertelenmesinden kısmen Rusya'yı sorumlu tutmuş ve Suriye'de hava saldırılarını yoğunlaştırmakla suçlamıştı.

Çurkin, bu konuyla ilgili, "Bu, Rusya tarafından tırmandırma değil. Bu, Suriye hükümetinin teröristlere karşı mücadeleyi etkinleştirmesidir. Kuşatma altında olan bazı bölgeler son günlerde kurtarıldı" diye konuştu.

Suriyeli taraflar arasındaki görüşmelerin, BM Suriye Özel Elçisi Staffan De Mistura'nın belirlediği 25 Şubat gününe kadar başlatılması umudunu dile getiren Çurkin, "Mistura şu anda basın kapalı toplantıya katılan Güvenlik Konseyi üyelerine bilgi veriyor" diye ekledi.

'OPERASYONLAR TEK TARAFLI OLARAK DURDURULAMAZ'

Çurkin, toplantının ardından yaptığı açıklamada da, ABD önderliğindeki koalisyon hava saldırılarına devam ederken Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonunu durduramayacağını söyledi.

Operasyonların tek taraflı olarak durdurulamayacağını belirten Çurkin, "Muhalefet grubu eylemlerini durduracak mı? ABD önderliğindeki koalisyon nasıl, onlar da mı durduracak?" dedi.

'MUHALEFET HEYETİ DAHA GENİŞ OLMALI'

Cenevre bildirgesi ile BM Güvenlik Konseyi kararında öngörülmesine rağmen Cenevre'ye katılan muhalefet heyetinin Suriye'nin tüm muhalefetini temsil etmediğini hatırlatan Rus diplomat, muhalefet heyetinde Kürt temsilcilerinin eksikliğine dikkat çekerek muhalefet heyetinin daha geniş olması için ek çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çurkin, Rusya'nın 11 Şubat günü Münih'te yapılacak Uluslararası Suriye Destek Grubu görüşmesinde Rusya'nın ateşkesle ilgili yeni teklifler sunacağını da sözlerine ekledi.

Sputnik
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.