DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Kirby: "YPG'yi terör örgütü olarak görmüyoruz"

Kirby: "YPG'yi terör örgütü olarak görmüyoruz"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, YPG'yi terör örgütü olarak görmediklerini ve desteği sürdüreceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ortağın ben miyim yoksa teröristler mi" sözüne dair ise "Dostlar bile her konuda aynı fikirde olmaz" yorumunu yaptı.

Yayın Tarihi: 09/02/16 08:21
okuma süresi: 3 dak.
Kirby: "YPG'yi terör örgütü olarak görmüyoruz"
A- A A+

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, konu ile ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Kirby, Türkiye'nin YPG'yi terörist olarak gördüğünü bildiklerini, ancak ABD'nin YPG'yi terörist olarak görmediğini söyledi.

Bu konudaki tavırlarının değişmediğini belirten Kirby, "Türkiye'nin, PYD ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Ancak Kürtler, IŞİD ile mücadelede en başarılı güçlerden biri. Biz onları terörist örgüt olarak görmüyoruz" dedi.

Kirby'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk'ün Kobani'ye gitmesine gösterdiği tepki soruldu. Erdoğan, "Biz nasıl güveneceğiz? Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani'deki teröristler mi?" diye sormuştu.

'Dostlar bile her konuda aynı fikirde olmaz'

Bunun üzerine ABD'nin Türkiye ile PYD arasında taraf seçme pozisyonunda olmadığının altını çizen sözcü, Türkiye'nin en başından beri bu konudaki endişeleri açıkça ve dürüstçe dile getirdiğini, kendilerinin de koalisyon olarak IŞİD ile mücadele için gerekli adımlar konusunda açık ve dürüst olduklarını söyledi.

"Dostlar bile her konuda aynı fikirde olmaz" diyen Kirby, bunun karmaşık bir durum olduğunu söyleyerek "Ne IŞİD ile mücadelede gazdan ayağını çekeceğiz ne de Türkiye gibi bir ülkeyle bu sorunun çözümü için çalışmaktan vazgeçeceğiz" ifadelerini kullandı.

'Ortağız, müttefikiz'

Gazetecilerin ısrarla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadesini hatırlatması üzerine Kirby, "Ortada bir soru olduğunu düşünmüyorum. Biz Türkiye ile ortağız, müttefikiz. Böyle olmaya da devam edeceğiz. Bu konuda hiçbir soru yok ortada" yanıtını verdi.

Gazetecilerin, 'IŞİD ile mücadelede Türkiye mi yoksa PYD'mi daha faydalı oldu' sorusuna Kirby, "Bu koalisyona destek veren herkes kendi yöntemleriyle yardımcı oluyor. Herkesin elinden geldiğince yardımcı olmasını bekliyoruz ve buna minnettarız" yanıtını verdi.

'Silah vermedik'

Kirby, daha önce YPG'ye havadan mühimmat desteği sağladıklarını, silah desteği sağlamadıklarını ifade etti ve bu desteği sürdüreceklerini belirtti. Gazetecilerin "PYD'ye verilen silahlar PKK tarafından güvenlik güçlerine karşı kullanılıyor" ifadesine Kirby, "Bu yönde bir rapor görmedik. Biz sadece mühimmat sağladık, silah vermedik. Ama eğer onlar da Türkiye'ye karşı kullanıldığına dair kanıt görürsek gerekeni yaparız" dedi.

Kirby, Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk'ün Kobani'de PKK bağlantılı Polat Can ile görüşüp görüşmediği yönündeki soruya ise, "Evet, kısa bir görüşme oldu" yanıtını verdi.

Kaynak: State.gov, DHA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.