DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Münih'teki Suriye zirvesinden ateşkes kararı çıktı

Münih'teki Suriye zirvesinden ateşkes kararı çıktı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya'nın Münih kentinde yapılan Suriye toplantısında, tarafların bir hafta içinde ateşkese gidilmesi konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

Yayın Tarihi: 12/02/16 08:10
okuma süresi: 4 dak.
Münih'teki Suriye zirvesinden ateşkes kararı çıktı
A- A A+

ABD ve Rusya'nın öncülüğünde Almanya'nın Münih kentinde yapılan ve Türkiye de dahil 17 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında, Suriye'de çatışmaların 1 hafta içinde durdurulması ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konusunda uzlaşmaya varıldı.

TERÖR ÖRGÜTLERİ ANLAŞMAYA DAHİL DEĞİL

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmaya IŞİD ve Kaide bağlantılı Nusra gibi terör örgütlerinin dahil olmadığını söyledi.

GÖREV GRUBU KURULACAK

Kerry, "Şiddetin durdurulması amacıyla BM'nin himayesi altında çalışacak, ABD ve Rusya'nın eşbaşkanlıklarını yapacakları bir görev grubu kurma konusunda da anlaşmaya vardık. Gelecek hafta bu grup, şiddetin ve saldırıların uzun dönemli, kapsamlı ve kalıcı bir şekilde durdurulması konusunda yöntemler geliştirmek üzere çalışacak" diye konuştu.

Bununla birlikte 'ateşkes' yerine 'şiddetin durdurulması' kavramını kullanması dikkat çeken Kerry, bir gazetecinin sorusu üzerine, ateşkes kavramının hukuki anlamda daha fazla bağlayıcılık içerdiğini, bu kavramın şu aşamada bazı katılımcı ülkeler tarafından benimsenmediğini söyledi.

Suriye'de 'savaşın' 5 yıldır süregelmekte olduğunu anımsatan Kerry, "Şimdi elimizde olan sözlerin kağıda dökülmüş hali. Önümüzdeki birkaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek" diye konuştu.

LAVROV: OPERASYONLARIMIZ DEVAM EDECEK

Lavrov ise, "Suriye'de insani durum kötüleşiyor, düzeltmek için ortak çaba gerekiyor" açıklamasında bulundu. Lavrov, Rus güçlerinin IŞİD ve El Nusra'ya yönelik hava saldırılarının süreceğini söyledi. Lavrov, Münih'teki toplantı öncesi Suriye'de sağlanacak ateşkes için tekliflerini ilettiklerini, bu teklifler konusunda uluslararası güçlerden yanıt beklediklerini açıklamıştı.

STEİNMEİER: SURİYE'NİN GELECEĞİ ASKERİ ÇÖZÜMLE İNŞA EDİLEMEZ

Diğer taraftan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye'nin geleceğinin askeri çözümle inşa edilemeyeceğinin, son bir haftada meydana gelen gelişmelerle görüldüğünü dile getirdi. Steinmeier, Suriye'deki şiddetin engellenmesi için bir çözüm bulunamazsa bu ülkenin terör ve 'iç savaştan' dolayı perişan olacağını belirtti.

MOGHERİNİ: BMGK KARARLARI UYGULANACAK

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de "Aralıkta BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) alınan kararın tam olarak uygulanması noktasında karar aldık" dedi.

Mogherini, önemli olanın görüşmelerde alınan kararların uygulanması olduğunu belirterek, ''Görüşmelerde ortak bir karar alınmış olması olumlu bir gelişme'' dedi.

KERRY: ESAD LİDERLİĞE DEVAM EDERSE BARIŞ GELMEZ

Bu arada basın toplantısındaki açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geleceğiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda görüşlerinin değişmediğini kaydetti. Esad'ın liderlik etmeye devam edeceği bir Suriye'de barışın olamayacağı görüşünde olduğunu kaydeden Kerry, şöyle devam etti: "Benim ve bu toplantıda yer alan ülkelerin çoğunluğunun görüşü şöyle: Esad ülkede kalmakta ve liderlik etmekte kararlılık gösterirse Suriye'de barış olamaz. Bu bizim görüşümüz, başkalarının farklı bakış açıları olabilir. Ancak biz bu şekilde barışın tesis edilemeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu ihtilafa dahil olan belirli başlı ülkeler ve aktörler, ülkede meşru bir geçiş süreci olmadan çatışmaya son vermeyecektir."

Sputnik
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.