DÜNYA
okuma süresi: 5 dak.

Havana sokaklarında bir ABD başkanı: Tarihi an

Havana sokaklarında bir ABD başkanı: Tarihi an

ABD Başkanı Obama, ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik büyük adımların atıldığı Küba'ya 88 yıl sonra bir ilk niteliğindeki ziyaretine ABD Büyükelçiliği ziyaretini ve şehir turuyla başladı. Küba lideri Raul Castro'nun karşılamaya gitmediği Obama, resmi temaslarına ise bugün başlayacak.

Yayın Tarihi: 21/03/16 08:03
okuma süresi: 5 dak.
Havana sokaklarında bir ABD başkanı: Tarihi an
A- A A+

Andrews Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalkan Air Force One uçağıyla yaklaşık 3 saatlik bir yolcuğun ardından başkent Havana'ya ulaşan Obama ve ailesinin kırmızı halı ve Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez'in liderliğindeki heyet tarafından karşılanması, Küba lideri Raul Castro'nun ise havalimanında olmaması ABD basınında geniş yer buldu.

Obama Küba'ya indiğinde kişisel Twitter hesabından da 'N'aber Küba? Az önce indim. Küba halkıyla bir araya gelmek ve onları bizzat dinlemek için sabırsızlanıyorum" paylaşımı yaptı.

Küba'yı 88 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD başkanı olan Obama önce, yaklaşık 50 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla yeniden açılan ABD Büyükelçiliği çalışanlarıyla buluştu. Kötü hava şartları nedeniyle Büyükelçilik binası yerine Havana Oteli'nde gerçekleşen görüşmede Obama, Büyükelçilik görevlilerine yaptığı konuşmada, ziyaretini 'tarihi bir an' olarak nitelendirdi ve "Küba halkıyla direkt irtibat halinde olmak tarihi bir fırsattır" ifadelerini kullandı.

Obama, kendisinden önce görevdeyken Küba'yı ziyaret eden tek ABD Başkanı Calvin Coolidge'ın ziyaretine de atıfta bulunarak, O, savaş gemileriyle buraya geldiği zaman yolculuğu 3 gün sürmüştü, fakat bizim için sadece 3 saat sürdü diye konuştu.
Obama, kendisinden önce görevdeyken Küba'yı ziyaret eden tek ABD Başkanı Calvin Coolidge'ın ziyaretine de atıfta bulunarak, "O, savaş gemileriyle buraya geldiği zaman yolculuğu 3 gün sürmüştü, fakat bizim için sadece 3 saat sürdü" diye konuştu.

Obama ailesinin ziyaret ettiği ikinci durağı ise yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen Eski Havana gezisi oldu. Burada Havana'nın tarihi sokaklarına uğrayan Obama ve beraberindekiler, ayrıca Havana Katedrali'ni de ziyaret etti.

Obama, eşi Michelle Obama ve kızları Malia ile Sasha ile Kent Müzesi'ni ziyaretinde de özellikle köleliği kaldıran ABD Başkanı Abraham Lincoln portresinin önünde basın mensuplarına poz verdi.
Obama, eşi Michelle Obama ve kızları Malia ile Sasha ile Kent Müzesi'ni ziyaretinde de özellikle köleliği kaldıran ABD Başkanı Abraham Lincoln portresinin önünde basın mensuplarına poz verdi.

TRUMP: CASTRO, OBAMA'YI CİDDİYE ALMIYOR

Öte yandan Raul Castro'nun Obama'yı havalimanında karşılamaması dikkat çekti. Cumhuriyetçi başkan aday adayı Donald Trump, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda, 'Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ve diğerlerini karşılayan Castro'nun Obama'yı ciddiye almadığını' söyledi.

BEYAZ SARAY: PROGRAMDA YOKTU

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik danışmanlarından Ben Rhodes ise Raul Castro'nun karşılayanlar arasında olmamasından dolayı gücenmediklerini dile getirerek, "Karşılama tasarlanmamıştı ve üzerinde tartışılmamıştı" diye konuştu.

Obama'nın Raul Castro ile bugün görüşmesi bekleniyor. Devrim Sarayı'nda akşam yemeği eşliğinde gerçekleşecek görüşmede, 'girişimcilik' konulu bir etkinlik de olacak.
Obama, yarın da devlet televizyonundan Küba halkına seslenecek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.

Obama ailesi daha sonra Küba Milli Beyzbol Takımı ile Tampa Bay Rays takımı arasındaki gösteri maçını izleyecek. Obama, aynı gün Arjantin'e gitmek üzere ülkeden ayrılacak.

Obama, geçen hafta yaptığı açıklamada, Küba ziyaretinin bu ülkeyle diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine katkı sağlayacağını belirterek, "Yaklaşık 90 yıl sonra gelecek hafta bir savaş gemisi eşlik etmeden Küba'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadesini kullanmıştı.

Diğer taraftan Küba'da Obama'nın ziyaretinden sonra bir ilk daha yaşanacak. Ünlü İngiliz rock grubu Rolling Stones, başkent Havana'da ücretsiz bir konser verecek. 25 Mart'taki dostluk konseri, Küba'da bir İngiliz rock grubunun ilk açık hava performansı olacak.

Bu arada Venezüella lideri Nicolas Maduro da cuma günü Küba'ya gitti.

MADURO, OBAMA'DAN 'ÖNCE DAVRANDI'

Raul Castro ile temaslarda bulunan Maduro, başkent Havana'da Küba devriminin lideri Fidel Castro ile yaptığı görüşmenin fotoğraflarını ise tam Obama Küba'ya indiği gün yayınladı.

Fotoğrafları Facebook hesabından paylaşan Maduro, "(Mart 2013'te hayatını kaybeden Venezüella lideri) Hugo Chavez'in siyasi babalarından birinin bilgeliğinin gelişmesine katkıda bulunmak bir ayrıcalık. Ettiğimiz sohbette zaferin yolundan gitmemiz gerektiğini tekrarladık. Özellikle ben, Amerika ve dünya halkının iyiliği için bu sevgi ve mücadele mirasının devam ettirilmesinde büyük sorumluluğum olduğumu düşünüyorum. Çok yaşa Fidel! Çok yaşa Chavez! Çok yaşa Venezüella, Küba ve tüm dünya halkları!" ifadelerini kullandı.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.