DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

İtalya'da 'AB-Türkiye mülteci anlaşması durdurulsun' çağrısı

İtalya'da 'AB-Türkiye mülteci anlaşması durdurulsun' çağrısı

Türkiye'deki darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar yüzünden İtalya'dan AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının durdurulması çağrıları geliyor.

Yayın Tarihi: 21/07/16 14:04
okuma süresi: 4 dak.
İtalya'da 'AB-Türkiye mülteci anlaşması durdurulsun' çağrısı
A- A A+
Türkiye'deki darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar yüzünden İtalya'dan AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının durdurulması çağrıları geliyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, Türkiye'de halen anlaşmanın gerektirdiği hukuki ve siyasal koşulların mevcut olmadığı gerekçesiyle "Türkiye'nin güvenli ülke sayılamayacağını" söyledi ve AB'den anlaşmadan vazgeçmesini istedi. Mültecilerin idaresinin doğrudan AB tarafından ele alınması gerektiğini savunan Boldrini "aksi halde AB otoritesini kaybeder" dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı, "Uluslararası toplum darbe girişimini kınamakla iyi yaptı, çünkü darbelerden demokratik hiçbir sonuç çıkamaz. Ancak öte yandan yargıçların görevlerinin askıya alınması ve binlerce kişinin gelişigüzel tutuklanması, bir adalet sağlama yöntemi değil baskıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği önünde dün düzenlenen protesto gösterisinde de Sol, Ekoloji ve Özgürlük (SEL) milletvekili Nicola Fratoianni, "İtalya ve Avrupa'dan, insan hakları konusunda Türk rejimine karşı kararlı duruş sergilemesini istemeliyiz. IŞİD ve savaştan kaçan göçmenlerin geri kabulü konusundaki anlaşma başta olmak üzere, bugüne kadar Ankara ile imzalanmış anlaşmaları tartışmaya açmalarını istemeliyiz" dedi.

İtalyan Solu'ndan anlaşma durdurulsun çağrısı

Parlamentodaki sol partileri bir araya getiren İtalyan Solu grubu başkanı Arturo Scotto dün hükümete bir soru önergesi sunarak AB-Türkiye mülteci anlaşmasının durdurulmasını istedi.

Scotto, Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada "Avrupa liderlerinin acilen toplantı yaparak göçmenler konusundaki AB anlaşmasını askıya alması gerekiyor. Türkiye'ye giden göçmenlerin de siyasi muhaliflerle aynı akıbeti yaşayıp yaşamadığını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

İtalyan Mülteci Konseyi (Cir) isimli göçmen derneği de Türkiye'de yaşananların ardından artık "Türkiye güvenli bir 3. ülke" tezinin öne sürülemeyeceğini vurguladı. Cir Başkanı Christopher Hein, Avrupa'nın anlaşma kapsamında söz verdiği 6 milyar euro'yu bu şartlar altında Türkiye'ye ödemesinin doğru olmadığını savundu ve "Türkiye'deki göçmenlerin şu an kendilerini güvende hissettiği şüpheli. Ayrıca, 'Türkiye idam cezasını geri getirirse AB'ye giremez' deyip de mültecileri buraya göndermeyi sürdürmek bir paradoks teşkil ediyor" dedi.

"Baskı altındaki Türklere sığınma verelim"

Öte yandan, göç karşıtı, aşırı sağcı Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini'den "Erdoğan rejiminin baskısı altındaki" Türklere siyasi sığınma verilmesi talebi geldi. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu üyesi olan ve Türkiye'nin AB üyeliğine karşıtlığıyla bilinen Salvini, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye bir önerge sunarak "Erdoğan rejiminin baskısı altında bulunan, misilleme ve hatta belki de idam cezasıyla karşı karşıya olan kişilere siyasi sığınma verilsin" dedi.

Salvini, AB'nin Türkiye ile yaptığı anlaşmaları da hemen durdurmasını istedi.

Kuzey Ligi lideri ayrıca yarın Türkiye'nin Milano Konsolosluğu önünde bir gösteri düzenleyeceklerini de açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.