DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Ankara-Berlin hattında Gülen trafiği

Ankara-Berlin hattında Gülen trafiği

Ankara, Gülen cemaatinin faaliyetlerine karşı Berlin nezdinde girişimlerde bulundu. Türkiye'nin dosyasını yetersiz bulan Alman tarafı, terör örgütü suçlaması konusunda daha somut kanıtların olması gerektiği kanaatinde.

Yayın Tarihi: 22/07/16 09:21
okuma süresi: 4 dak.
Ankara-Berlin hattında Gülen trafiği
A- A A+
Ankara, Gülen cemaatinin faaliyetlerine karşı Berlin nezdinde girişimlerde bulundu. Türkiye'nin dosyasını yetersiz bulan Alman tarafı, terör örgütü suçlaması konusunda daha somut kanıtların olması gerektiği kanaatinde.

Türkiye'deki darbe girişiminin ardından Ankara ile Washington arasında gerginliğe yol açan Gülen cemaati konusu Ankara ile Berlin arasında da önemli bir gündem maddesi olmayı sürdürüyor.

Türkiye, "terör örgütü" olarak nitelendirdiği Fethullah Gülen cemaatinin faaliyetleri konusunda Berlin nezdinde de bir dizi girişimde bulundu. Ancak Almanya'nın sunulan dosyaları yeterli bulmadığı hukuki bir süreç için daha somut kanıtların gerektiği kanaatinde olduğu öğrenildi.

Ankara'dan girişim

Türkiye, darbe girişiminden bir kaç hafta önce Alman tarafına kapsamlı bir dosya ileterek, Gülen cemaatinin Almanya'daki faaliyetlerinin sınırlandırılması beklentisini iletti.

Gülen cemaatini terör örgütü olarak tanımlayan MGK ve Bakanlar Kurulu kararları aktarıldı ve Alman tarafı Türk tarafının pozisyonu hakkında bilgilendirildi. Cemaatin Almanya'daki eğitim, medya ve ticari faaliyetleri hakkında duyulan kaygılar dile getirildi ve Alman makamlarından, cemaatin etkinliklerine üst düzeyde katılımın olmaması yönündeki beklenti aktarıldı.

Türk tarafı, Türkiye'de son dönemde yaşanan bazı gelişmeler ve terör olaylarında, cemaat üyelerinin rolü olduğunu öne sürerken, cemaatin faaliyetlerinin iç istihbarat örgütü Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından izlenmesi gerektiğini savunuyor.

Almanya kanıt istiyor

Alman kaynaklar, bazı konularda şüphe taşımakla birlikte Gülen hareketi hakkında terör örgütü suçlamalarını destekleyecek yeterli somut hukuki destek bulunmadığını kaydediyorlar. Diplomatik kaynaklar, Ankara'dan bu suçlamanın desteklenmesine dönük daha somut kanıtlar beklendiğine vurgu yapıyor.

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) ve eyaletteki istihbarat birimleri (LfV), bu yönde bir siyasi talimat almadıkları için, Gülen hareketine ait kurumları ve hareketin faaliyetlerini şu aşamada izlemiyor. Bunun ancak bir siyasi kararla mümkün olabileceği belirtiliyor. Ankara'nın da bu siyasi kararın alınmasına dönük girişimlerini yoğunlaştırabileceği kaydediliyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sebastian Fischer ise çarşamba günü basın toplantısında Gülen hareketi ve mensuplarıyla ile ilgili sorulara, "Kanaatimce, Almanya için geçerli olan, hukuk devleti ilkeleri ve özgürlükçü düzene saygılı hareket edenlerin, bunu sürdürebileceklerdir. Bu tüm sivil toplum ve dini örgütler için geçerli" yanıtını verdi.

Bu arada son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından Almanya'da Gülen hareketine ait kurumlara yönelik tehditlerin artması endişelere neden oldu. Aralarında bazı medya organları ve ticari kuruluşların da olduğu yerler polis koruması altında bulunuyor. Hizmet hareketinin hükümet kurumları nezdinde girişimde bulunarak kendilerine yönelik tehditler konusunda Alman yetkililerini bilgilendirdiği belirtiliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.