DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

ABD'den Rusya'ya Kırım tepkisi

ABD'den Rusya'ya Kırım tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ABD yönetimi olarak, Rusya Yüksek Mahkemesinin Kırım Tatar Milli Meclisini yasaklama kararının meşruiyetini tanımadıklarını bildirdi.

Yayın Tarihi: 01/10/16 13:35
okuma süresi: 3 dak.
ABD'den Rusya'ya Kırım tepkisi
A- A A+

Toner, Rusya Yüksek Mahkemesinin Kırım Tatar Milli Meclisi ile dün ilgili aldığı karara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

"ABD, Rusya Yüksek Mahkemesinin Kırım Tatar Milli Meclisini yasaklama kararının meşruiyetini tanımamaktadır." ifadesini kullanan Toner, meclisin mahkeme tarafından "aşırılıkçı örgüt" olarak tanımlanmasını da reddettiklerini vurguladı.

Demokratik bir kurum olan meclisin faaliyetlerinin durdurulmasını kınadıklarını belirten Toner, "Kırım Tatarlarına yönelik sistematik ve adaletsiz davranışlarını sürdüren Rusya'nın bu kararı rahatsız edicidir." değerlendirmesinde bulundu.

"RUSYA'YI BU UYGULAMALARINI HEMEN DURDURMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Toner, Moskova yönetiminin Kırım Tatarlarına yönelik hukuksuz tutuklama, siyasi motivasyonlu yargılama, ev ve cami baskınlarını sürdürdüğüne değindi.

"Rusya'yı kabul edilemez bu uygulamalarını hemen durdurmaya çağırıyoruz." açıklamasında bulunan Toner, Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhak etme girişiminin kabul edilemeyeceğine ve Moskova'nın Kırım'daki hakimiyetini bırakıncaya kadar ABD'nin yaptırımlarının süreceğine dikkati çekti.

Yasa dışı olarak 2014 yılının nisan ayında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'da Moskova yönetiminin görevlendirdiği mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisini "aşırılıkçı örgüt" kapsamına alarak faaliyetlerini yasaklama kararı almıştı.

Kırım Tatar Milli Meclisi ise geçen ağustos ayında Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), NATO ve diğer uluslararası örgütlere, Rusya'ya uygulanan yaptırım ve diğer kısıtlayıcı önlemlerin güçlendirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Rusya Yüksek Mahkemesi, Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetlerinin yasaklanması ve "aşırılıkçı örgüt" kapsamına alınması kararını dün onaylayarak itiraz dilekçesini reddetmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.