DÜNYA
okuma süresi: 6 dak.

Brüksel'de bulunan Erdoğan'ın programında 'Kıbrıs sorununa çözüm arayışı' da var

Brüksel'de bulunan Erdoğan'ın programında 'Kıbrıs sorununa çözüm arayışı' da var

NATO zirvesi için Brüksel'e geçen Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı yoğun bir gündem ve görüşme trafiği bekliyor. Görüşmelerde, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra terörle mücadele ve savunma sistemlerinin ve Kıbrıs sorununa çözüm arayışları da gündeme gelmesi bekleniyor.

Yayın Tarihi: 25/05/17 08:26
okuma süresi: 6 dak.
Brüksel'de bulunan Erdoğan'ın programında 'Kıbrıs sorununa çözüm arayışı' da var
A- A A+

NATO zirvesi için Brüksel'e geçen Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı yoğun bir gündem ve görüşme trafiği bekliyor. Görüşmelerde, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra terörle mücadele ve savunma sistemlerinin ve Kıbrıs sorununa çözüm arayışları da gündeme gelmesi bekleniyor.

NATO zirvesine katılmak üzere Brüksel'e gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun bir programı olacak. Belçika'da yerlesik Türk kökenli STK temsilcileriyle biraraya gelmesi beklenen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO toplantısı öncesi çok sayıda ikili görüşme de gerçekleştirecek.

NATO toplantısı öncesinde AB'nin en önemli iki kurumu olan Avrupa Komisyonu'nun Başkanı Jean-Claude Juncker'in yanı sıra Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ile biraraya gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB-Türkiye ilişkilerinin seyirini değerlendirecek. Bu görüşmelerde Türkiye'nin AB süreci gündeme getirilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türk vatandaşlarına serbest dolaşım hakkı, Geri Kabul Anlaşması kapsamında verilen sözlerin tutulması ve fasılların açılmasının önündeki engellerin kaldırılması gibi konuları da gündeme getireceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel'deki ikili görüşmeleri çerçevesinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile görüşecek., NATO zirvesi öncesi ayrıca tüm İttifak üyesi ülkelerin liderleriyle birlikte NATO'nun yeni karargahını ziyaret edip, aile fotoğrafında yer alacak. Akşam yemeğinde de Türkiye adına tüm liderlere hitaben bir konuşma yapması öngörülen Erdoğan'ın, terörle mücadeleye vurgu yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İngiltere Başbakanı May ile görüşmesinde, iki ülke arasında savunma alanında imzalanan stratejik işbirliği anlaşmasının ele alınması öngörülüyor.

ERDOĞAN-MAY GÖRÜŞMESİ

28 Ocak 2017'de ABD Başkanı Donald Trump'ı ziyaret ettikten sonra Ankara'da resmi temaslarda bulunan May'in, ülkesi adına Türkiye ile imzaladığı "TFX Muharip Savaş uçağı" projesinin değerlendirilmesi bekleniyor. Ayrıca İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla birlikte, iki ülke arasında imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşmasına yönelik teknik görüşmelerin durumunun da değerlendirilmesi beklenmekte. Zira İngiltere AB'den resmen ayrılmadıkça bu görüşmeler de resmi nitelik kazanamıyor. Terörle mücadele işbirliğinin de değerlendirileceği görüşmede, Kıbrıs sorununa çözüm arayışları da gündeme gelecek.

MACRON'LA TANIŞMA

Erdoğan, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de bir araya gelecek. İki lider, Macron'un ABD Başkanı Donald Trump'la yiyeceği öğle yemeği sonrası görüşecek. Erdoğan, göreve geldiğinden bu yana Macron'un görüşeceği 3. lider olacak.

Yaklaşık bir saat sürmesi öngörülen görüşmede, AB-Türkiye ve Fransa-Türkiye ilişkilerinin ele alınması bekleniyor.

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmayan Macron'un, Avrupa kamuoyunda Türkiye'deki insan haklarının durumu konusundaki kaygıların giderilmesinin önemine vurgu yapması beklenirken, terörle mücadele konusunun da konuşulması beklenmekte. Bununla birlikte Macron'un, Türkiye'nin hava savunma sistemi ihalesi konusunda Fransız-İtalyan yapımı "Thales-MBDA Eurosam-T" tipi hava savunma sistemi konusunda Ankara'nın beklentilerini karşılayabilecek durumda olduklarını hatırlatması da gündeme gelebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'in bu konuda gerek fiyat indirimi gerekse teknoloji transferi alanında vermiş olduğu taahhüt ile gönderdiği mektubu hatırlatması bekleniyor.

LİDERLERİN EŞLERİ MÜZE VE MODAEVİ GEZECEK

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Brüksel'de dünya meselelerini ele alırken, eşleri de kültür, sanat ve insani yardımlar konusunda son derece yoğun bir programa sahip olacak.

Belçika Kralı Philippe'in esi Kraliçe Mathilde'nin hazırladığı programda, lider eşlerine Belçika Başbakanı Charles Michel'in hayat arkadaşı Amelie Derbaudrenghien eşlik edecek. Lider eşleri, Belçika'nın önde gelen ressamlarından Rene Magritte'in müzesini ziyaret edecek, ardından yine Belçika'nin önde gelen modaevi Delvaux'nun atölyelerini gezecek. Lider eşleri, aksam da Kraliçe Mathilde'in misafiri olarak, Belçika Kraliyet Sarayı'ndaki seralarda özel bir akşam yemeğine katılacak. ABD'nin First Lady'si Melania Trump, ayrıca Kraliçe Elizabeth Çocuk Hastanesi'nde kimsesiz ve özel hastalıklara sahip çocukları ziyaret edecek.

ZİRVEYE ÖZEL MÖNÜ

NATO zirvesinin mönüsü de "netlik" kazandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ev sahibi ülke Belçika tarafından belirlenen ortak mönüde, liderlere önce Norveç'den gelen füme dereotlu Somon balığı sunulacak. Ana yemek olarak, Belçika'nın Malinne kentinin ünlü piliçleri, buharda pişmiş sebze eşliğinde ikram edilecek. Tatlı olarak da, Belçika'nın ünlü Waffle'ları yer alacak. Zira Waffle, Atlantik'in iki yakasında da beğeniyle tüketilen bir tatlı olarak biliniyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.