DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

İlk toplantı 13 Haziran'da

İlk toplantı 13 Haziran'da

Brüksel'de Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AB yetkililerinin görüşmesinde ortaya koydukları 12 aylık yol haritasının detaylarına göre taraflar, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve mülteci anlaşmasının gereklerini yerine getirmek için yeniden işe koyulacak. 13 Haziran'da siyasi diyalog toplantısı siyasi direktörler düzeyinde yapılacak.

Yayın Tarihi: 28/05/17 09:04
okuma süresi: 3 dak.
İlk toplantı 13 Haziran'da
A- A A+

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AB yetkililerinin Brüksel'de yaptıkları görüşmede ortaya koydukları 12 aylık yol haritasının detaylarına Hürriyet ulaştı. Buna göre, taraflar, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve mülteci anlaşmasının gereklerini yerine getirmek için yeniden işe koyulacak.

Önümüzdeki günlerde AB ile yoğun görüşme trafiği başlayacak. 13 Haziran'da siyasi diyalog toplantısı siyasi direktörler düzeyinde yapılacak. Temmuz ayında bakanlar ve komiserler düzeyinde siyasi diyalog toplantısı toplanacak. Bir süredir askıya alınan enerji diyaloğu ve ekonomi toplantıları da yeniden yapılacak.

FON AKIŞI VE GÖÇMEN ALIMI: Yol haritasına göre, AB-Türkiye arasında imzalanan 18 Mart göçmen anlaşması kapsamında 8 maddenin karşılanması için taraflar üzerine düşeni yerine getirecek.

VİZE SERBESTİSİ KONUSU: Gündemin bir diğer konusu da, göçmen anlaşmasının maddelerinden biri olan Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi uygulanmasıydı. AB yetkilileri, vize serbestisi diyaloğunun başlatılması için henüz yerine getirilmeyen 7 kriter konusunda topun Ankara'da olduğunu hatırlattılar.

GÜMRÜK BİRLİĞİ SÜRECİ: Türkiye ile AB arasında mevcut Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için başlatılan sürecin hızlandırılması için mutabık kalındı.

YENİ FASILLAR: Yeni fasılların açılmasını isteyen Türk heyetine, fasılları özellikle bloke etmediklerini hatırlatan AB yetkililerinin, "Ankara'nın fasıl açılış kriterlerini yerine getirmesi ve Türkiye'den olumlu haberler gelmesi durumunda bu sürecin de doğal olarak kendiliğinden işlemeye başlayacağını" vurguladığı belirtiliyor.

TAJANİ: İDAM CEZASI GÜNDEMDEN DÜŞMELİ

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani'nin TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede önemli bir gündem maddesi de idam cezasının geri getirilmesi tartışmasıydı. AP Başkanı Tajani'nin, "Türkiye'nin önemini biliyoruz. Soğuk savaştan bu yana Avrupa'nın güvenliği ve istikrarına katkıda bulundunuz. Türkiye'nin AB'ye yaklaşmasını, üye olmasını istiyoruz. Ama sorumluluk sizde. İnsan hakları ihlalleri, özellikle idam cezası konusu gündemden düşmeli" mesajı verdiği belirtiliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.