DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

İspanya, Katalonya özerk yönetimi hükümetini feshetti

İspanya, Katalonya özerk yönetimi hükümetini feshetti

İspanyol hükümeti, Katalonya özerk yönetimi hükümetini fesh ederek, en fazla 6 ay içerisinde erken yerel seçime gidilmesi kararını aldı ve bu kararı oylanması için senatoya gönderdi.

Yayın Tarihi: 21/10/17 14:58
okuma süresi: 2 dak.
İspanya, Katalonya özerk yönetimi hükümetini feshetti
A- A A+
İspanya ile Katalonya özerk yönetimi arasındaki krizde tansiyon bugün alınan kararla had safhaya ulaştı.. İspanyol hükümeti Katalonya özerk yönetimini fesh ederek, en fazla 6 ay içerisinde erken yerel seçime gidilmesi kararını aldı.

Kararın açıklanmasının ardından merkezi hükümet kararı oylaması için senatoya gönderdi. Karar Senato'da 27 Ekim'de oylanacak.

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ise İspanya Hükümeti'nin aldığı kararı akşam yapacağı resmi açıklama ile cevaplayacak.

Katalonya özerk bölgesinin bağımsızlık referandumunda 'evet' çıkması sonrası bağımsızlık ilan edip etmediğini açıklamasına ilişkin çağrıları yanıtsız bırakması üzerine olağanüstü toplanan İspanya kabinesi önemli kararlar aldı.

Başbakan Mariano Rajoy, Katalonya hükümetinin yetkilerini sınırlandırmak ve hükümeti değiştirmek istediklerini açıkladı. Bu sebeple Rajoy 6 ay içinde seçime gidilmesi çağrısı yaptı.

Anayasa'nın 155. maddesini yürürlüğe sokmak zorunda kaldıklarını belirten Rajoy Kabinenin bölgesel kurumların tarafsız hareket ettiğinden emin olmak, tüm vatandaşların hakkını korumak ve hukukun üstünlüğünü yeniden tahsis etmek adına bu emsalsiz kararı aldığını söyledi.

Rajoy, bunların Katalonya'nın özerkliliğinin askıya alındığı anlamına gelmediğini, yalnızca 'hukuku çiğneyen' bazı yerel yetkililerin görevden alınmasına karar verdiklerini vurguladı.

Kabinenin bu kararları Senato'da 27 Ekim'de oylanacak.

Öte yandan Katalonya Başkanı Carles Puigdemont İspanya Hükümeti'nin aldığı önlemler ve 155'inci maddeyi işletmesi konusunda aldığı kararları bu akşam yapacağı resmi açıklama ile cevaplayacak.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.