BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Kahveyi esir alan salgın

Kahveyi esir alan salgın

Geçimini kahve çekirdeği satarak sağlayan 4 milyon Orta Amerikalı çiftçi, ekin alanlarını saran bir tür mantarla savaşıyor. Bu hastalık bitkileri öldürürken dünyadaki kahve çekirdeği rezervlerini de olumsuz yönde etkiliyor.

Yayın Tarihi: 07/05/14 07:53
okuma süresi: 2 dak.
Kahveyi esir alan salgın
A- A A+

Dünyadaki kahve ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Orta Amerika'de çiftçiler işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Kahve bitkilerini saran 'amansız' olarak nitelendirilen bir çeşit mantar hastalığı ekinlere zarar veriyor.

Kahve bitkisinin yapraklarını kurutan bu hastalık renginden dolayı 'kahve pası' olarak da anılıyor. Bu hastalıktan ise en çok küçük çiftçiler etkileniyor. Geçtiğimiz yıl ekininin yarısını kaybettiğini söyleyen Roman Lec, bu yıl aldığı tüm önlemlere karşı mantarın tekrar yayıldığını ifade ediyor.

Kahve bitkilerini saran mantarla mücadele etmek için aileler gelirlerini kaybetmemek için borca giriyor, yeni bir çalışan almaya imkanları yetmediği için çocukları okullarını bırakıp tarlaya geri dönüyor. Bu zincirin en sonunda ise günde sadece birkaç dolara çalışan göçmen işçiler yer alıyor.

'Kahve pası' sadece her gün rutin bir keyif haline gelen kahve tüketimini etkilemiyor, Orta Amerika ve Güney Meksika'da geçimlerini kahve üreterek sağlayan 4 milyon kişinin geleceğini tehlikeye atıyor.

Guatemala'da ise kahve üreten çiftçiler salgınla savaşmaktan yorgun düşmüş ve artık kahveyi geçmişte bırakarak sebze ekimine dönmeyi planlıyor.

New York Times'ın haberine göre uzmanlar bu hastalığın çıkış nedeni olarak iklim değişikliğini işaret ediyor. Yükselen hava sıcaklığıyla mantar, daha geniş ve yüksek alanlara ulaşıyor. Bilim insanları mantara dayanıklı bir kahve tohumunun geliştirilmesinin ancak 30 yıl içinde mümkün olacağını belirtiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.