BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

Yakın Doğu Üniversitesi'nde teknoloji savaşları

Yakın Doğu Üniversitesi'nde teknoloji savaşları

Yakın Doğu Üniversitesi'nin 25. Yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen uluslararası robotik futbol takımları müsabakalarında kıyasıya bir teknoloji mücadelesi yaşanıyor.

Yayın Tarihi: 28/05/14 11:40
okuma süresi: 4 dak.
Yakın Doğu Üniversitesi'nde teknoloji savaşları
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, YDÜ 25. Yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen Robotik Futbol Turnuvası'nda YDÜ'den NEU Islanders takımı KKTC adına yarışıyor.

NEU Islanders'in rakipleri arasında dünyanın en güçlü robotik futbol takımlarından olan ve ABD'den turnuvaya katılan Harvard MIT (Massachusetts Institution of Technology) de var. Harvard MIT'nin yanısıra Instituto Militar De Engenharia Brezilya'dan, Cooperative State University Almanya'dan, ve UBC Thunderbots ise University of British Columbia adına Kanada'dan turnuvaya katıldı.

Herbiri özel bir teknolojiyle el yapımı olarak üretilen ve tanesi yaklaşık 80 bin dolara mal olan futbolcu robotlar üç boyutlu bir koordinasyon ve iletişim sistemiyle yönetiliyorlar. Robotların müsabaka yaptığı saha üzerine kurulan ve saniyede 120 kare alan kameralar görüntüleri özel bir yapay zekaya sahip olan bir bilgisayara yönlendiriyorlar. Görüntüleri anında değerlendiren yapay zeka ise futbolcu robotlara sahada nasıl davranmaları gerektiği konusunda sinyal gönderiyor ve robotlar yapay zekadan aldıkları sinyaller doğrultusunda sahada rakip takımın robotlarıyla mücadele ediyorlar. Çok hızlı bir şekilde 360 derece her yöne hareket kabiliyetine sahip olan robotlar birbirlerini markajlayabiliyor, çalım atabiliyor, paslaşabiliyor, top çalıyor ve uygun fırsatı yakaladıklarında kaleye şut çekebiliyorlar. Müsabaka süresince sürecin kontrolü insan faktöründen tamamen çıkıyor ve yapay zekanın kontrolüne geçiyor. Yakın Doğu Üniversitesi'nin takımı NEU Islanders kendi geliştirdikleri yapay zekayı kullanırken diğer takımlar yapay zeka konusunda uzman olan firmalar tarafından geliştirilmiş yapay zekaları kullanıyorlar.

NEU Islanders Robotik Futbol Takımı'nın geliştirdiği yapay zeka konusunda görüşü sorulan misafir takım oyuncuları, sıradışı bir şekilde geliştirilen özgün bir yapay zekanın müsabaka sahasında nasıl bir taktik izleyeceğini kestirmenin oldukça güç olduğunu, normal şartlarda benzer yapay zeka kullanan robotik futbol takımlarının birbirleriyle daha dengeli bir mücadele içine girdiklerini, ancak farklı bir yapay zekanın kendi robot futbolcularına gönderdiği sinyallerle rakip takımı oldukça zora sokabileceğini, NEU Islanders'in bu yüzden sürpriz sonuçlar almasının şaşırtıcı olmadığını söylediler

Turnuva sonunda Almanya'dan katılan Tiger Mannheim Robot Futbol takımı birinci,

Kanada'dan katılan UBC Thunder boot takımı ikinci,

ABD'den katılan Harward-MIT takımı üçüncü ve

NEUIslanders takımı dördüncü olarak turnuvayı bitirdiler.

Önümüzdeki Temmuz ayında Brezilya'da yapılacak Robotik Dünya Kupası karşılaşmalarına da katılacak olan KKTC YDÜ adına NEUIslanders takım kaptanı Ersin Aytaç yaptığı açıklamada, bu turnuvanın sonuçlarından ziyade dünyaca ünlü üniversite ve takımları burada ağırlamak ve onlarla birlikte turnuva düzenlemekten çok mutlu olduklarını bu turnuvanın antrenman havasında geçtiğini, yeni yapay zekaları ve elektronik devereleri test etme imkanı bulduklarını söyledi.

Aytaç, yeni yapay zekaların pozitif yanlarının yanısıra elektronik devrelerde ki eksiklikleri gördüklerini ve Brezilya'da gerçekleşecek Robotik Dünya Kupası karşılaşmasında dünyanın en iyi on takımı arasında yer alacaklarına inandıklarını vurguladı.

YDÜ 25. Yıl etkinlikleri çerçevesinde maçların YDÜ'nün Müze salonunda mini bir teknoloji savaşının yaşandığı karşılaşmalara ilginin oldukça yoğun olması turnuvaya katılan takımların mutlulukları gözlerden kaçmadı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.