BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 6 dak.

Turkcell 4G'yi Kıbrıs'ta tanıttı

Turkcell 4G'yi Kıbrıs’ta tanıttı

Turkcell, dördüncü nesil telekomünikasyon hizmetleri vizyonunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki toplantıda açıkladı. Turkcell Teknoloji Grubu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, 4G destekli cihaz sayısının giderek arttığına ve dünyada 112 ülkede 4G teknolojisinin kullanılmaya başladığına dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 27/10/14 17:28
okuma süresi: 6 dak.
Turkcell 4G'yi Kıbrıs’ta tanıttı
A- A A+

Turkcell, dördüncü nesil telekomünikasyon hizmetleri (4G) vizyonunu Kıbrıs'ta tanıttı.

Kuzey Kıbrıs Turkcell'in ev sahipliğinde yapılan tanıtımda, Ankara'dan gelen medya temsilcileri Turkcell'in 4G hızını bizzat deneyimleme imkanı buldu.

Lefkoşa'daki etkinlikte konuşan Turkcell Teknoloji Grubu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, "Dünyadaki trende paralel ilerlemek adına 4G teknolojisini mobil iletişim teknolojisi kullanan müşteriler ile buluşturmak için sabırsızlanıyoruz" dedi.

Kuruöz: "4G'ye hazırız"

Turkcell Teknoloji Grubu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, 4G teknolojisinin büyük bir hızla dünyaya yayıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Bugün Global Mobil İletişim Hizmeti Sağlayıcılar Birliği'nin (GSA) verilerine göre dünyada 112 ülke 4G'ye geçmiş durumda. 331 LTE şebekesinde 280 milyon kullanıcı 4G hızından faydalanabiliyor. Dünyada şu anda 1889 adet 4G destekli terminal bulunuyor. Artan data talebini de göz önüne aldığımızda 4G'ye geçişin önünde bir engel görmüyoruz. Turkcell'in ve Türkiye'nin insanımıza bu olanağı sunacak gücü var. 4G'ye hazırız ve sürecin başlamasını bekliyoruz. Biz Turkcell olarak 4G için çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz. 4G için güçlü fiber internet ağı şart. Turkcell Superonline ile 2008 yılından beri fiber yatırımlarımıza devam ediyoruz ve şu anda 33 bin km'lik bir ağa ulaşmış durumdayız.

Karaatmaca: "%100 memnuniyet yakaladık"

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca ise etkinlikte yaptığı konuşmada, "Turkcell Grup için ilkleri hayata geçirdiğimiz, pilot uygulamaları yaptığımız bu güzel ülkede, Kıbrıs Türk halkına da en iyisini sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

"Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak ülkede % 75 pazar payı ile lider teknoloji şirketiyiz, bununla yetinmiyor, yatırımı sürdürüyor, en yeni teknolojiler için ilerlemeye devam ediyoruz" diye konuşan Karaatmaca, Ankara'dan gelen gazetecilere çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Karaatmaca sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üniversite adası olan Kıbrıs'a son teknolojileri öncelikli olarak ve ilk biz taşıyoruz. 15 senelik geçmişimizde pek çok ilke imza attık. İlk Faturasız hat, ilk VAS- SMS, ilk GPRS, MMS, GSM POS, ilk Arayanlar Dinlesin servisi gibi sayabiliriz. 3G Lisansımızı Ekim 2008'de aldık ve 3G'yi Türkiye'den dahi önce bir 'ilk' olarak Kıbrıs'ta başlattık. Yine KIB-TEK'e ilk telemetri projesini uyguladık.

Ülkemizde 2008'den bugüne data (veri) paylaşım ihtiyacı 1000 kattan fazla artmıştır. Artan talepleri karşılamak için altyapımızı her geçen gün geliştiriyoruz. 3G üzerinden verdiğimiz mobil internet hizmetinin tamamlayıcısı olarak gördüğümüz 4G teknolojisine yönelik ilk testimizi iş ortağımız Ericsson ile işbirliği içerisinde 2009 yılında yapmıştık. Şubat ayında, 4G'yi büyük şehirlerimize ve üniversitelerimize taşıdık, lansmanını yaptık. Müşterilerimizle (user friendly) testleri yaptık. Talep edenlere 4G modemler verdik evlerinde, işyerlerinde deneyimlettik ve %100 memnuniyet yakaladık. Turkcell olarak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta en yüksek hızı yakalayan Turkcell, dünyayla yarışıyor."

Oyun ve videolarla 4G deneyimi

Turkcell'in KKTC'de gerçekleştirdiği etkinlikte, 4G hızıyla internet üzerinden, indirmeden 3D video gösterimi gerçekleştirildi.
Basın mensupları aynı zamanda bir test videosunu Turkcell T50 akıllı telefon üzerinden YouTube'a yükleyerek 4G ile elde edilebilecek yükleme hızına bizzat tanıklık etti.
Etkinlikte, 4G sayesinde çevrimiçi gecikme zamanındaki azalmayı göstermesi açısından internet üzerinde gerçek zamanlı oyun oynandı. FIFA 15 oyunu ile gerçekleştirilen çevrimiçi maç, 4G farkıyla oyun oynamanın keyfini ortaya koydu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell'liler 4G'yi keşfetti

Turkcell, 4G teknolojisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki grup şirketi Kuzey Kıbrıs Turkcell ile adaya taşıdı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell'liler Şubat ayından beri ülke çapında belirlenen iletişim merkezlerinde 150 Mbps'e varan Long Term Evolution (LTE) hızlarını deneyimleme şansı buldu.
Teknoloji severler test süreci boyunca bu deneyim noktalarının yanı sıra Turkcell Teknoloji Tırının gezdiği kapsama noktalarında da 4G hızında film indirme ve internet üzerinden oyun oynama fırsatı yakaladı.

LTE Advanced Nedir?

4G/LTE Advanced, aynı veya farklı frekans bantlarındaki taşıyıcıları birleştirerek çok yüksek hızlara çıkmamızı sağlayacak olan teknolojiye verilen isimdir.
Örneğin, taşıyıcı birleştirme ile farklı veya aynı frekans bantları kullanılarak "indirme" yönünde 750Mbps-3Gbps aralığında teorik hızlara çıkılabilir. LTE ile LTE Advanced, teknoloji olarak aynıdır. LTE Advanced, aynı veya farklı frekans bantlarındaki taşıyıcıyı birleştirme yeteneğini sağlayan teknolojidir. Bu nedenle LTE`den daha yüksek hızlara çıkılabilmektedir.

4G'nin avantajları

- Yüksek data hızları ile mobil sağlık, mobil eğitim gibi uygulamalarda daha hızlı veri paylaşımı

- Düşük gecikme zamanı ile daha da keyifli oyun deneyimi

- Video indirme ve izleme kalitesinde farklılaşma

- Daha yüksek kapasite ile daha da kaliteli iletişim


4G'deki teorik süreler

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.