BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Neandertaller modern insanın alt türü değil

Neandertaller modern insanın alt türü değil

Modern insanın en yakın akrabası olarak kabul edilen Neandertaller üzerinde yapılan yeni bir araştırma, 40 bin yıl önce yok olduklarına inanılan türün Homo sapiens'in bir alt grubu olmadığını ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 21/11/14 10:48
okuma süresi: 3 dak.
Neandertaller modern insanın alt türü değil
A- A A+

Neandertaller'in en az insan kadar, hatta daha fazla gelişmiş bir tür olduğu düşüncesi, yapılan yeni bir araştırmayla yeniden doğrulandı. The State University Of New York araştırmacıları tarafından burun anatomileri üzerinde yapılan analizler, Neandertallerin Homo sapiens'in bir alt türü olmadığını gösterdi. The Anotomical Record dergisinde yayımlanan araştırmada, Nenadertallerin az gelişmiş oldukları için değil, muhtemelen modern insanların ataları tarafından yok edildikleri savunuldu.

Araştırmada, geçmişteki benzer çalışmalarda yanlış açıdan bakıldığı ve Neandertaller ile modern insanların burun ölçülerinin karşılaştırıldığı belirtildi. Ilıman ve soğuk havalara uyumlu hale gelen modern insan burnunun, sadece ölçülere dayanarak Neandertallere benzerlik sunamayacağı ifade edildi.

Neandertallerin evrim geçmişi ve kafatası yapısının farklılığına dayanan yeni bulgular ise özellikle burnun üst Solunum yollarında modern insanlara benzemeyen özellikler bulunduğuna işaret etti. Araştırmada yer alan Samuel Marquez, 'geleneksel ve geometrik morfometrik veri ve CT görüntüleme kullanarak fosillerden elde edilen bulguları birçok coğafyada yaşayan modern insan verileriyle karşılaştırdıklarını' belirtti.

Farklılık fosillerde ortaya çıktı

Neandertallerden elde edilen verileri dijital ortamda 3D modellere çeviren araştırmacılar, ardından modern insan gruplarıyla karşılaştırma yaptı. Sonuçlar, burun açıklıklarının bazı insan gruplarıyla benzerlik gösterdiğini ancak kemik yapısında belirgin farklılıklar bulunduğunu ortaya koydu. Neandertallerin burun yapısındaki özelliklerin, modern insanlardan farklı bir evrim süreci geçirdiği ifade edildi.

Araştırmada yer alan Jeffrey Laitman, 'sadece tek bir özelliğe bakmak yerine tüm morfolojik özellikleri değerlendirdiklerini' belirterek, "Neandertaller yakın akrabamız ama bizimle aynı değiller" dedi.

Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından Ekim ayında açıklanan araştırmada, Neandertal ile Homo sapiens'in 45 bin yıl ve öncesinde etkileşime girmeye başladığı öne sürülmüştü. PLoS ONE dergisinde Mart 2013'te yayımlanan bir araştırmada se 30-40 bin yıl öncesine ait ilk Homo sapiens-Neandertal melezinin bulunduğu açıklanmıştı.

Neandertaller, melez insan fosilinin bulunduğu İtalya ve Avrupa'nın birkaç bölgesinde yaşamlarını sürdürmeye çalışmış ancak yaklaşık 40 bin yıl önce yok olmuşlardı. Araştırmalar, Homo sapiens ile karşılaşmalarından sonra Neandertal nüfusunun hızla azaldığına işaret etmişti.

Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.