BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Antibiyotik geliştiren tek canlı insan değil

Antibiyotik geliştiren tek canlı insan değil

Bilim insanları, Pasifik ve Atlantik Okyanusu'nun derinliklerinde yaşayan mikroskobik bir canlının bakterilerle savaşmak için antibiyotik geliştirdiğini ortaya çıkardı.

Yayın Tarihi: 27/11/14 14:25
okuma süresi: 3 dak.
Antibiyotik geliştiren tek canlı insan değil
A- A A+

İnsanların bakterilerle savaşmak için antibiyotik geliştiren tek canlı olmadığı ortaya çıktı. Okyanusların derinliklerinde yaşayan Aciduliprofundum boonei adı verilen mikroskobik canlının sahip olduğu genle bakterilere karşı antibiyotik geliştirebildiği ifade edildi.

ABD'nin Vanderbilt ve Portland Üniversiteleri tarafından yapılan araştırmaya göre, derinlerdeki hidrotermal bacaların yakınlarında yaşayan mikroskobik canlının yanı sıra, bakterilerle mücade edilmesini sağlayan gene birçok kara ve deniz canlısı da sahip. Bir diğer araştırma ise genin bakterilerde ve bazı kene türlerinde de var olduğunu tespit etti. Hidrotermal bacaların yüzlerce derece sıcaklığında yaşayan Aciduliprofundum da canlı organizmaların ayrı bir türünü temsil eden tek hücreli Arkealara dahil.

Popular Science'a açıklama yapan Vanderbilt Üniversitesi'nden Seth Bordenstein, tamamen farklı canlılar olan böcek, bakteri ve arkealarda bulunan bir genin ortak bir şekilde kullanılmasının beklenemeyeceğini belirtti. Öte yandan, canlıların genetik olarak birbirlerine sanılandan daha fazla benzediği de düşünülüyor. Geçmişte bakterilerden alınan genlerin birçok farklı organizmada yaşadığını gösteren araştırmalara değinen Bordenstein, "Bunun olmasını önleyecek kavramsal bir bariyer yok" ifadesini kullandı.

Yeni ilaçlar geliştirilebilir

Bilim insanları, arkealar ve geyik kenelerinde yer alan genin bakterilerden geldiğine dikkat çekerek, bakteri ve diğer türlerin yakın mesafelerde genlerini paylaşabildiklerini ifade etti. Bakterilerin arkealar gibi farklı bir yaşam türüyle gen paylaşmasının nadir olduğunu belirten Bordenstein, gelecekte yapılan çalışmalarla 'genetik çeşitliliği farklı olan canlılar arasındaki gen paylaşımının sandıklarından daha fazla olduğunu göreceklerini' belirtti.

Araştırmacılar, yeni bulguların sadece evrimle ilgili bilgiler sunmakla kalmayacağını, aynı zamanda arkea ve diğer canlılardan antibiyotik üretilmesi yararlanılabileceğini ifade etti. Günümüzde ağırlıklı olarak mantar ve bakterilerden üretilen ancak yetersiz kalmaya başlayan antibiyotikler böylece yeniden güçlenebilir.

Bakterilerin dünyanın dört bir yanında olduğunu ve canlıların onlardan yayılan parazit ve mikroplara karşı yöntemler geliştirmeye çalıştığını belirten Bordenstein, Aciduliprofundum'un bakterilerden elde ettiği genle onları alt etmeyi başardığını söyledi.

Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.