BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Sigara erkekleri daha fazla etkiliyor

Sigara erkekleri daha fazla etkiliyor

Sigara içen erkeklerin kan hücrelerindeki Y kromozomu azalıyor.

Yayın Tarihi: 05/12/14 13:36
okuma süresi: 2 dak.
Sigara erkekleri daha fazla etkiliyor
A- A A+

Sigaranın erkekleri daha fazla etkilediği belirlendi.

İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması sigara bağımlılığının erkeklerin kan hücrelerindeki Y kromozomunu etkilediğini ortaya koydu.

Yaş, tansiyon, diyabet, alkol ve tütün kullanımı gibi birçok faktörü değerlendiren bilim adamları, tiryaki erkeklerin kan hücrelerindeki Y kromozomunun azalması ya da kaybının sigara içmeyenlerden çok fazla olduğunu belirtti.

Bilim adamları, sigaranın bırakılmasıyla Y kromozomu seviyesinin hiç sigara içmemiş erkeklerinkiyle aynı düzeye geldiğine dikkati çekti.

Daha önceki araştırmaların Y kromozomu kaybı ile kanser riski arasında bağlantı bulunduğunu gösterdiğini ve kadınlarda iki X, erkeklerde bir X ve bir Y kromozomunun bulunduğunu hatırlatan bilim adamları, bu nedenle sigara tiryakiliğinin erkekler için daha tehlikeli olduğu sonucuna varıldığını açıkladı.

Araştırmanın sonuçları "Science" dergisinde yayımlandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.