BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Sibiryalı bilimciler benzersiz omurga arası disk protezi geliştirdi

Sibiryalı bilimciler benzersiz omurga arası disk protezi geliştirdi

Sibiryalı bilimciler dünyada benzeri olmayan omurga arası disk protezi üretim teknolojisini geliştirdi.

Yayın Tarihi: 05/12/14 14:55
okuma süresi: 3 dak.
Sibiryalı bilimciler benzersiz omurga arası disk protezi geliştirdi
A- A A+

Tomsk Devlet Üniversitesi görevlileri bilimcilerle Dayanıklılık Fiziği ve Madde bilimi Enstitüsü görevlileri olan bilimcilerin ortak çalışmalarının ürünü olan maddeden yapılan protez kemikdoku ile kaynaşıp insan organizması tarafından raddedilmiyor.

Günümüzde tababette çoğunlukla madeni omurga arası disk protezleri kullanılıyor. Ama bunlar insan organizmasına pek te uygun gelmediğinden,çoğu defa ameliyat sonrası komplikasyonlar, yangılar oluyor ki bu,ilave tedavinin ve yeniden ameliyat yapılmasını gerektiriyor. Yeni tür omurga arası disk protezi geliştirme çalışmalarına katılan Tomsk Devlet Üniversitesi görevlisi Ales Buyakov "Sputnik" radyosu muhabirine verdiği demeçte, Rusya'da geliştirilmiş teknolojinin olumsuz glişmeleri önlemek imkanını verdiğini söyledi ve şöyle devam etti:

Geliştirilmiş seramik protez yapısı açısından kemikdokunun yapısına benzer. Gözenekli olup kemikdokuya yerleştirilip bununla kaynaşırken yenilenmesine hizmet eder. Yapısının kemikdokunun yapısına yakın olması sayesinde ameliyat sonrası komplikasyonlar,omurga enfeksiyonları olmıyor. Bunun için disk implantı çıkarmak ya da yerine yenisini geçirmek amacıyla ameliyat yapılması gerekmiyecek.

Bilimcilerin verdikleri bilgilere göre, omurga arası disk protezi, organizma sistemine entegre edilmesini kolaylaştıran tıbbi maddeyle kaplanır. Yunanistanlı bilimcilerle birlikte yapılan deneyler geliştirilmiş teknolojinin efektif olduğunu gösterdi. Yapay omurga arası disklin ilk prototipleri yapıldı. Yüksek nitelikte olduğuna kanaat getirmek için hayvanlar üzerinde deneylerin yapılması gerekir. Bilimciye göre, şimdilik laboratuvarda insan kemikdokusunun oluştuğu hücreler üzerinde yapılan deneyler iyi sonuçları verdi.

Bilimciler, geliştirilmiş omurga arası disk protezinin tıp uzmanlarının emrine ne zaman verileceği sorusuna kesin bir yanıt vermeye şimdilik hazır değil. Böyle olduğu halde uzak olmayan gelecekte bunun olacağını sanıyor. Ales Buyakov, yapılması gereken tüm deneylerin yakın bir gelecekte tamamlanacağı teminatlarında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.