BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Mars'a toplu ulaşım projesi

Mars'a toplu ulaşım projesi

SpaceX'in kurucusu Elon Musk, 'Mars ulaşım sistemi' üzerinde çalıştığını ve yeni proje hakkında 2015 içinde detaylı bilgi sunacağını açıkladı. Musk, roket teknolojisinin derin uzay görevleri için kritik olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 08/01/15 07:54
okuma süresi: 3 dak.
Mars'a toplu ulaşım projesi
A- A A+

Tesla Motors ve SpaceX firmalarının CEO'su Elon Musk, Reddit'te gerçekleştirilen oturumda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Soru-cevap şeklinde gerçekleşen 'Ask Me Anything' paneline katılan Musk, sosyal ağ üzerinden yeni projeleri hakkında ipuçları verdi.

Mars'a koloni kurma ve 500 bin dolarlık bilet karşılığında yolcu taşıma planlarını geçmişte açıklayan Musk, şimdi de Kızıl Gezegen'e insan taşıyacak 'ulaşım sistemi' üzerinde çalıştığını belirtti. Musk, Mars ulaşım sistemi hakkındaki detayları 2015 içinde açıklayacağını belirterek, "Dragon kapsülü ve Falcon roketinden elde ettiğimiz tecrübelere bakılırsa biraz beklemek daha iyi" ifadesini kullandı.

Mars hayalleri için sorulan bir soruya ünlü roket mühendisleri Wernher Von Braun ve Sergey Korolev'i hatırlatarak cevap veren Musk, "Eğer yörüngeye ve ötesine gidecekseniz, hatasız roketlerle gidin. Bu Von Braun ve Korolev'in uçaklar hakkında bilmedikleri şeylere benzemiyor. Her ikisi de oldukça zeki insanlardı" dedi.

Musk, Mars'a insan taşıma projeleri üzerinde çok titiz çalıştıklarını belirterek, bu yıl içinde yeni nesil uzay giysisine ait tasarımları da sunacaklarını belirtti. 21'inci yüzyıla ait bir tasarım geliştirdiklerini ifade eden Musk, Mars yolculuğunun her aşamada kusursuz işlemesinin çok zorlu bir görev olduğunu söyledi. Mars'a gidecek uzay aracının 100 metrik ton taşıma yükü bulunduracağını belirten Musk, bu yükün çok büyük bir uzay aracı ve güçlü itici sisteme sahip olması gerektiğini söyledi.

Kritik deneme iptal edildi

SpaceX, dün gerçekleştirilmesi planlanan ancak teknik nedenlerden ertelenen ateşlemede, Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ateşleyecekti. Kapsülü taşıyacak Falcon 9 roketi, kapsülden ayrıldıktan sonra SpaceX'in hazırladığı platformuna iniş yapacaktı.

SpaceX, ilk kez bir roketin ateşlendikten sonra okyanus üzerindeki bir platforma iniş yapacağı deneme için başarı şansının yüzde 50 olduğunu belirtmişti.

SpaceX'in iniş yapan roket denemesinin yapılacağı tarih şu an kesin değil.

Kaynak: PCMag ve Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.