BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Uçak yolculuğu damak tadını etkiliyor

Uçak yolculuğu damak tadını etkiliyor

Uçak yolculuğunda yenen yemeklerin tadının farklı olmasının, düşük basınç ve hava kuruluğundan kaynaklandığı üzerinde duruluyor.

Yayın Tarihi: 14/01/15 16:23
okuma süresi: 2 dak.
Uçak yolculuğu damak tadını etkiliyor
A- A A+

BBC Future'dan Katia Moskvitch'in makalesine göre, on bin metre yükseklikte tat ve koku alma duyusu değişiyor. Yemeklerin lezzetini hissetmek içinse bu iki duyunun doğru işliyor olması gerekiyor.
Uçak kabinindeki basınç nedeniyle tatlı ve tuzlu tatları algılamak da azalıyor. Uzmanlar bunun nedenini nem oranının azlığına, hava basıncının düşük olmasına ve gürültüye bağlıyor.
Moskvitch, "Uçağa adım attığınızda ilk koku alma duyunuz etkilenir. Uçak yükseldikçe hava basıncı ile birlikte kabindeki nem oranı da düşer. On bin metrede bu oran yüzde 12'ye iner, ki bu çöl havasından daha kuru demektir. İşte bu kuruluk ve düşük basınç nedeniyle tatlı ve tuzlu tatlara karşı duyarlılığımız yüzde 30 azalır. Fakat sorun sadece tat alma duyumuzda değildir. Tat olarak düşündüğümüz şeyin yüzde 80'i koku alma duyusuyla bağlantılıdır. Koku alabilmek içinse burun içi sıvısının buharlaşıyor olması gerekir. Havanın kuru olduğu bir ortamda koku alma duyargalarımız olması gerektiği gibi çalışmaz, yediklerimizin tadını alamayız. Bu nedenle havayolu şirketleri uçakta verilen yemeklere ekstra tuz ve baharat katar" diye yazdı.

Gürültü Tat Alma Duyusunu Etkiliyor

Psikologlar uçak motorlarından kaynaklanan gürültünün kulakları etkilediği gibi tat alma duyusunu da etkilediğine inanıyor.
Yapılan araştırmalar, gürültülü ortamlarda yemek yiyenlerin sessiz ortamda yiyenlerden daha fazla tuza ihtiyaç duyduğunu, ayrıca şaşırtıcı olsa da gürültüde yemeğin çıkardığı sesin daha fazla algılandığını ortaya koydu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.