BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Yeni 'Dünya'ları keşfedecek

Yeni 'Dünya'ları keşfedecek

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), Dünya'nın benzeri gezegenleri keşfedecek NGST teleskobunu faaliyete soktu. Robotik teleskop, uzak yıldızların ışığını tespit edebilen en güçlü gözlem aracı olma özelliğine sahip.

Yayın Tarihi: 20/01/15 15:31
okuma süresi: 2 dak.
Yeni 'Dünya'ları keşfedecek
A- A A+

ESO, Şili'deki Paranal Gözlemevi'nde en yeni gezegen avcısı teleskobu aktif hale getirdi. Next-Generation Transit Survey (NGTS) adı verilen teleskop, yörüngesinde bulunduğu yıldızların önünden geçerken gezegenlerin oluşturduğu izleri tespit ederek keşif yapacak.

Proje lideri olan Warwick Üniversitesi'nden Peter Wheatley, "Yakın yıldızlardaki gezegenleri keşfetmeye çalışmak oldukça heyecan verici" ifadesini kullandı. Space.com'a konuşan Wheatley, "Yapılacak gözlemlerle yer teleskoplarıyla desteklenecek bilgiler, Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin atmosferleri ve bileşenlerini anlamak için büyük önem taşıyor" dedi.

ESO, 12 ayrı teleskoptan oluşan NGST'nin yıldızların ışığını tespit edebilen en güçlü teleskop olduğunu belirtti. Robotik olarak çalıştığı belirtilen teleskop, tespit ettiği gezegenlerin gaz devi mi, Dünya gibi kayalık mı veya ne gibi materyallerden oluştuğu hakkında bilgi sunacak.

15 ülkenin üyesi olduğu ESO'nun en yeni teleskobu, Birleşik Krallık, Almanya ve İsveç'in ortaklığıyla inşa edildi. Projede yer alan Warwick Üniversitesi'nden Don Pollacco, Paranal'ın gökyüzünü gözlemlemek için en iyi yerlerden biri olduğunu belirterek bu sayede hesaplamaların doğruluğunun artacağını söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.