BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Güneş'in 100 milyonuncu fotoğrafı

Güneş'in 100 milyonuncu fotoğrafı

NASA, Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uydusunun çektiği 100 milyonuncu fotoğrafı yayımladı. NASA tarihi kareyi mozaik haline de getirdi.

Yayın Tarihi: 21/01/15 14:45
okuma süresi: 2 dak.
Güneş'in 100 milyonuncu fotoğrafı
A- A A+

NASA'nın 2010'dan bu yana Güneş'i gözlemleyen uydusu SDO, Dünya'ya hayat veren yıldıza ait 100 milyonuncu fotoğrafı çekti. Tarihi kare, 19 Ocak'ta, SDO'nun 'Atmospheric Imaging Assembly' donanımı tarafından çekildi. Birbirine paralel dört teleskoptan oluşan donanım, 10 farklı dalga boyunca her 12 saniyede Güneş'in sekiz fotoğrafını çekiyor.

NASA'nın verdiği bilgilere göre, SDO her gün 1.5 terabyte büyüklüğünde veri topluyor. Toplanan verilerin yarısı, her gün 57 bin 600 fotoğraf çeken Atmospheric Imaging Assembly cihazı tarafından elde ediliyor.



Güneş'in faaliyetlerini ve oluşturduğu etkileri yakından takip eden SDO, yıldızda yaşanan patlamaları ve yarattığı kozmik fırtınaları da ilk tespit eden insan yapımı uzay aracı olma özelliğine sahip. SDO'nun çektiği 100 milyonuncu karede, Güneş'in yüzeyindeki güçlü faaliyet göze çarparken, gaz seviyesinin düşük olduğu taç kütle delikleri kara lekeler olarak görülüyor.

NASA, 100 milyonuncu karenin 50 piksel çapında mozaiğini de hazırladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.