BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 5 dak.

Mobil Haberleşme Uzmanı Prof. Hasan Amca: "Yanlış kurulan sistemlerden korkun"

Mobil Haberleşme Uzmanı Prof. Hasan Amca: "Yanlış kurulan sistemlerden korkun"

Mobil Haberleşme Uzmanı Prof. Hasan Amca, cep telefonlarından ve baz istasyonlarından kaynaklanan elektromanyetik dalgaların, güçlerinin düşük olması nedeniyle olumsuz herhangi bir sağlık sorunu yaratmadığını belirtti.

Yayın Tarihi: 23/01/15 08:07
okuma süresi: 5 dak.
Mobil Haberleşme Uzmanı Prof. Hasan Amca: "Yanlış kurulan sistemlerden korkun"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Cep telefonlarının zararlı olup olmayışı yıllardır tartışılıyor. Uzmanlar, kansere neden olma ihtimali konusunda zaman zaman farklı görüşlere sahip oluyor. Mobil Haberleşme Uzmanı Prof. Hasan Amca, Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulunarak, çok yüksek güçlerde elektromanyetik dalgaların doku bozulmaları, baş ağrısı ve hatta kanser gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Cep telefonlarından ve baz istasyonlarından kaynaklanan elektromanyetik dalgaların, güçlerinin düşük olması nedeniyle olumsuz herhangi bir sağlık sorunu yaratmadığını belirten Amca, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu güç sınırını belirleyerek, mobil sistem tasarımcılarının sağlık sınırlarının çok altında yayın yapan sistemler tasarlamaya yönlendirildiğini söyledi.

Amca: "Çocuklar az kullanmalı"

Amca, "cep telefonlarının kullanım sıklığı konusunda Dünya Sağlık Örgütü veya diğer ilgili otoritelerin herhangi bir tavsiyesi olmamakla birlikte ortak mantıktan yola çıkarak muhtemel sağlık sorunlarını en az düzeye indirebilmek için özellikle çocukların cep telefonları veya elektromanyetik dalga yayabilen tablet veya oyun terminali gibi cihazları mümkün olduğu kadar az kullanmaları tavsiye ediliyor" dedi.

"Kansere neden olma ihtimali var"

Cep telefonlarından veya baz istasyonlarından değil, standartlara uymayan

ve yanlış kurulan sistemlerden korkulması gerektiğini ifade eden Prof. Amca,

cep telefonlarının kansere neden olabileceğine dair şimdiye dek yapılan en ciddi ve güvenilir açıklamanın Dünya Sağlık Örgütü'nden geldiğini belirtti. Amca, 2011 yılında Fransa'nın Lyon şehrinde 31 dünyaca ünlü elektromanyetik-sağlık etkileşimi uzman bilim insanının bir araya gelerek toplanan verileri değerlendirdiklerini söyledi. Amca, değerlendirme sonucu yapılan açıklamada "Cep telefonlarının kansere neden olma ihtimali var" sonucuna varıldığını belirtti. Amca, bu ihtimalin belirli bir dozun üzerinde elektromanyetik alana, belirli bir zaman süresi içerisinde sürekli olarak maruz kalındığında ve uygun vücut ortamı bulunduğu zaman oluşabileceğini belirtti.

"Görevimiz düşük seviyede sistem tasarlamak"

Hasan Amca, mobil haberleşme profesörleri olarak görevlerinin, en düşük sinyal seviyeleriyle çalışan haberleşme sistemleri tasarlamak olduğunu ifade ederek, bunun da standartlara uymakla mümkün olabileceğini anlattı.

Amca, hedeflenmesi gereken sistemde, çok sayıda ve çok düşük güçle yayın yapan baz istasyonları kurarak, cep telefonlarının gücünü en aza indirilmesinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Amca, mobil opertörlerin bilim insanlarından aldıkları görüşler çerçevesinde tüm bu hesaplamaları yaparak

insanların en az olumsuz yönde etkileneceği sistematik çözümü bulup uygulamaya çalıştıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Hasan Amca, 2013 yılında Hüseyin Aşık ve Kadri Ballı ile birlikte yaptıkları ölçümlerde baz istasyonlarından yayılan gücün en çok 0.5 V/m civarında ölçüldüğünü açıkladı. Bu rakamın 900 MHz frekansta çalışan bir baz istasyonu için dünya sağlık örgütü limiti olan 90 V/m sınırının oldukça altında olduğunu belirten Amca, 3G yayınları için ise yapılan ölçümler sonucu elde edilen rakamın 0.13 V/m olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından konan sınır olan 137 V/m'den oldukça düşük olduğunu söyledi.

"Rakamlar biliniyor, ona göre üretiliyor"

Cep telefonu ve baz istasyonu üreticilerinin bu rakamları bildiğini, sistemlerini ona göre ürettiklerini dile getiren Amca, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan rakamlar referans alındığında, sağlık açısından çok fazla endişe edilmesinin gerekmediğinin ortaya çıktığını belirtti. Cep telefonları ve baz istasyonlarının zararlı olup olmadığı konusunun sık sık gündeme geldiğini ifade eden Amca, "Cep telefonları zararlıdır, fişlerini çekip sistemi kapatın" noktasına getirildiğini, ancak bugün cep telefonları, tablet bilgisayarlar olmayan bir hayatı kabul etmenin mümkün olmadığını anlattı. Bu tip cihazların tasarım esnasında insan sağlığı üzerindeki etkilerini dikkate alarak tasarlanmalarının sağlanması gerektiğini vurgulayan Amca, mobil cihaz üreticilerinin bu mesajı yıllar öncesinden aldığını, üretirken sağlıkla ilgili endişeleri de tasarım süreçleri arasına kattıklarını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.