BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

67P kuyrukluyıldızı buharlaşmaya başladı

67P kuyrukluyıldızı buharlaşmaya başladı

Rosetta uzay aracı, Güneş'e yaklaştıkça yüzeyindeki buharlaşma artan 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının yeni görüntülerini elde etti. Fotoğraflar Güneş'e yaklaştıkça kuyrukluyıldızda artan buharlaşmayı gözler önüne seriyor.

Yayın Tarihi: 16/04/15 08:14
okuma süresi: 2 dak.
67P kuyrukluyıldızı buharlaşmaya başladı
A- A A+
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rosetta uzay aracının 67P kuyrukluyıldızına ait en yeni fotoğraflarını bir arada yayımladı. 31 Ocak ile 25 Mart arasında çekilen fotoğraflarda, 67P'nin Güneş'e yaklaştıkça yüzeyinden saçılan gazlar görülüyor. Ağustos ayında Güneş'le arasındaki mesafe en aza inecek olan kuyrukluyıldız, buzul yüzeyinde yaşanan erimeyle 'coma' (kuyrukluyıldız saçı) adı verilen gaz kütlesiyle sarılıyor.

ESA'nın sunduğu fotoğraflarda, 67P'nin 31 Ocak'taki görüntüsü sok üstte yer alırken, 25 Mart'taki durumu sağ altta görülüyor. Her iki tarihte, kuyrukluyıldız ile Güneş arasındaki mesafe sırasıyla 363 ile 300 milyon kilometre olarak belirtildi.

67P, Ağustos ayında Güneş ile arasındaki mesafeyi 185 milyon kilometreye indirecek. ESA, mesafe en aza indiğinde kuyrukluyıldızın saçını oluşturan gazların on binlerce kilometre uzunluğa erişeceğini belirtti. Giderek artan buharlaşma, gök cisminin kuyruğunu ise yüzbinlerce kilometre uzunluğa çıkaracak ve uzayıp giden kozmik kalıntılar Dünya'daki teleskoplardan gözlemlenebilecek.

Rosetta, 67P kuyrukluyıldızını Ağustos 2014'te takibe almıştı. Gök cismini 6 kilometre mesafeden gözlemleyen Rosetta, Kasım 2014'te Philae keşif aracını kuyrukluyıldızın yüzeyine indirmeyi başarmıştı. Gölge bir alana düştüğü için uyku moduna giren Phiale ile son haftalarda yapılan sinyal iletişimi sonuç vermedi.

Kaynak
http://www.aljazeera.com.tr/haber/67p-kuyrukluyildizi-buharlasmaya-basladi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.