BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

Uykusuzluk gündelik ilişkileri kötü yönde etkiliyor

Uykusuzluk gündelik ilişkileri kötü yönde etkiliyor

Yeni bir çalışma, uyku yoksunluğunun (uykusuzluk) yüz ifadelerini doğru olarak okuma yeteneğini körelttiğini ortaya çıkardı. Bu yoksunluk, bir çocuğun hasta veya acı içinde göründüğünü ya da potansiyel bir soyguncuyu fark edememe gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Yapılan çalışmanın sonuçları, The Journal of Neuroscience'ta yayımlandı.

Yayın Tarihi: 05/08/15 08:44
okuma süresi: 4 dak.
Uykusuzluk gündelik ilişkileri kötü yönde etkiliyor
A- A A+

UC Berkeley'de psikoloji ve nörobilim profesörü olan Matthew Walker, "Birinin duygusal ifadelerini anlayarak onunla iletişime geçmek isteyip istemediğinize karar verirsiniz ve diğer insanlar da aynı şekilde sizinle iletişime geçip geçmemeye karar verirler," dedi. Ayrıca, "Bu bulgular özellikle insanların üçte ikisinin yeterince uyumadığı gelişmiş ülkeler için endişe vericidir," diyerek ekledi.

Çalışmanın başyazarı, Stanford Üniversitesi'nde Post Doktorasını gerçekleştiren Andrea Goldstein-Piekarski de sonuçların uykuya hasret kişiler için iyiye işaret etmediğini vurguladı. Piekarski "Tüm gececi öğrencilerini, acil sağlık personellerini, savaş bölgelerindeki askerleri, ya da mezarlıklarda vardiyası olan polis memurlarını düşünün" dedi.

Deney için, 18 sağlıklı genç yetişkinin, uykularını tam aldıkları ve 24 saat uyumadıkları gecelerin sabahında 70 yüz ifadesini tanımlamaları istendi. Katılımcılar bu görüntülere bakarken beyin görüntüleri tarandı ve kalp atışlarını ölçüldü.

Katılımcılar görüntüleri incelerken Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) ile incelenen beyin görüntüleri uykusuzluk çeken beyinlerin tehdit edici ve arkadaşça olan yüzleri doğru şekilde ayırt edemediklerini gösterdi. Özellikle de beynin bölümlerinden ön insulada yer alan duygu algılama bölgesinde ve ön singulat korteksinde herhangi bir farklılık algılanmadı.

Ayrıca, uykusuz kişilerin kalp hızlarını incelendiği kısımda, katılımcılar arkadaşça ya da tehditkar yüz ifadelerine normal tepki vermediler. Vücutta bir takım sıkıntılar için sinyal gönderen beyin ve kalp arasındaki sinirsel bağlantıda da kopukluk tespit edildi. Walker, konuyla ilgili olarak "Uyku yoksunluğunun tüm vücudu altüst ettiği beyinden görünüyor," dedi.

Sonuç olarak, çalışmaya katılanların uykusuz kaldıklarında, arkadaşça ya da nötr olan bir yüz ifadesini bile tehdit olarak algılayabildikleri görüldü. Walker "Rorschach duygu testimizde başarısız oldular," dedi. "Yetersiz uyku duygu dünyasındaki pembe tonunu kaldırır ve fazladan tehdit algısına yol açar. Bu çalışma az uyuyan insanların neden daha az sosyal ve daha yalnız olduklarını açıklayabilir."

Daha olumlu bir kayda göre, bütün bir gece uykusu boyunca katılımcıların elektriksel beyin aktivitelerini kaydedildi ve REM (Rapid Eye Movement) uykusunun kalitesinin ya da rüyaların yüz ifadelerini doğru şekilde okumayla ilişkilendirildi. Walker'ın yaptığı önceki bu çalışmayla, REM uykusunun stres nörokimyasallar azalttığı ve acı verici anıları yumuşattığını tespit edildi.

Walker, "Rüya kalitesi daha iyi olan kişiler yüz ifadelerini ayırt etmekte beyin ve vücut tepkisi olarak daha doğru hareket ettiler." dedi. Ayrıca rüyaların duygusal pusulamızı resetlediğini de ekledi. Bu çalışmanın uykuya ihtiyacımız olduğunun yeterli bir kanıtı olduğu düşünülüyor.

Kaynak

http://bilimfili.com/uykusuzluk-gundelik-iliskileri-kotu-yonde-etkiliyor

www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150715103516.htm

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.