BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Google'ın pilotsuz uçakları geleceğin havacılığına yön verebilir

Google'ın pilotsuz uçakları geleceğin havacılığına yön verebilir

Geleceğin havacılığı, alternatif yakıt kullanan ya da güneş enerjisi ile çalışan elektrikli uçaklara doğru giderken, bu konuda yeni ufuklar da görünmeye başlandı. Solar Impulse 2 tüm dünyaya sadece güneş enerjisi ile uçulabildiğini gösterdi. Sırada insansız uçan uçaklar, hatta yolcu uçakları var.

Yayın Tarihi: 11/08/15 05:16
okuma süresi: 3 dak.
Google'ın pilotsuz uçakları geleceğin havacılığına yön verebilir
A- A A+

Google insansız arabada lider olsa da, başka konularda da bu sıfatı taşımaya devam ediyor. Kendi kendine uçan yolcu uçakları da bunun bir parçası olacak gibi görünüyor. Google Proje-Kanat başkanı Dave Vos, "Gelecekte yolcu uçaklarının, robotik insansız hava araçları (drone'lar) tarafından kontrol edilmesi gerektiğine inandığını" ifade etti. "Günümüzde dünya çapında kargoculuk için geliştirilen insansız hava aracı teknolojisinin, insanları uçurmak için de genişletilebileceğini" diye ekledi.

Google kargo teslimatı için insansız hava aracı geliştiriyor ve Avustralya'da Queensland'de test ediyor. Cihazları, ilk yardım paketlerini ve köpek mamalarını çiftliklere ulaştırmada kullanılıyorlar, ancak David Vos, günün birinde bu araçların yolcuları taşıyabileceğini de ifade ediyor.

Proje başkanı Vos, geçen sene Avustralya'da uzak çiftliklere paket teslimatı yaparak test edilen araştırmayı, kamuoyuna açıklamıştı ve insansız araçların gelecek için harika bir hedef olduğunu ifade etmişti. Atlanta'da yıllık İnsansız Araçlar Sistemleri Derneği'nde yaptığı konuşmada "Uçuşların, insan kontrolünde değilken daha güvenli olduğunu" ifade etti.

Geliştirilen araç, dört elektrikli pervaneye sahip ve kanatlar arası mesafe 1,5 metre (5 feet). Ağırlığı 8,6kg (19 pound)'ın altında. Kalkarken de inerken de uçak pisti ihtiyacı yok. Bilgisayar kuyruk kısmında yer alırken, güç kaynakları uçağın önüne yakın yerleştirilmiş. Bunların dışında cihaza; GPS, kameralar, alıcılar ve konumlanmaya karar veren çeşitli sensörler yerleştirilmiş.

Google insansız uçan hava araçlarını teslimat amacıyla kullanmak isteyen tek şirket değil. İnternet üzerinden satış yapan Amazon da bu konuda çalışıyor. İngiliz Savunma, Güvenlik Havacılık Şirketi, BAE Systems, teknolojiyi insansız yolcu jetleri için İngiltere sahillerinde test ediyor. Yerleşik kameralar, beklenmedik karşılaşmalardan korunmak için gökyüzünü, bir başka uçak, sıcak hava balonları, ya da paraşütçü gibi potansiyel tehlikelere karşı tarıyor. Projeye başlayan ekip, "Teknolojinin arama kurtarma çalışmalarında, rutin kargo teslimatlarında kullanılabileceğini ve günün birinde teknolojinin pilotsuz yolcu uçaklarına da öncülük edeceğini" ekliyorlar.

Hâlihazırda, İngiltere'de Sivil Havacılık Yetkilileri, konsorsiyumun bir parçası olarak pilotsuz testleri sürdürüyorlar. Ancak, yolcuların hayatlarını robotik pilota teslim etmeyi istemeleri için daha vakit var. Bunun yerine mühendisler, bu ve benzeri teknolojilerin şimdilik insan pilotlara acil durum desteği verebileceklerini öngörüyorlar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.