BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 5 dak.

Ada'da tek olan PET/CT Güney'de de kullanılıyor...

Ada’da tek olan PET/CT Güney'de de kullanılıyor...

Yakın Doğu Üniversitesi hastanesinde kullanımına başlanan ada'da tek olma özelliği taşıyan ve dünyada da sayılı merkezde bulunan PET/CT görüntüleme cihazını Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden de birçok hasta kullanıyor. Nükleer tıp teknolojisinin en son ürünlerinden biri olan ve özellikle kalp ile kanser hastalarına erken teşhis, doğru takip ve tedavi imkanı sunan PET/CT cihazının adada sadece Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde bulunması hem Kıbrıs dışından hem de Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden birçok hastanın KKTC'ye gelmesine yol açıyor.

Yayın Tarihi: 17/09/15 18:07
okuma süresi: 5 dak.
Ada’da tek olan PET/CT Güney'de de kullanılıyor...
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa,Kıbrıs (NearEast University,Nicosia,Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Kıbrıs'ta sadece Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi bünyesinde bulunan cihaz, birçok hastalıkta henüz görülebilir anatomik değişiklikler ortaya çıkmadan önce, hastalığın yarattığı metabolizma değişikliğini göstererek hastalığa erken ve doğru tanı konmasına olanak veriyor. İki farklı tıbbi ünitenin birleşiminden oluşan PET/CT (Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi) cihazında, PET (Pozitron Emisyon Tomografi) ile hücrelerin işlevlerive metabolizmaları hakkında bilgi verirken; CT (Bilgisayarlı Tomografi) ile de anatomik olarak ayrıntılı ve kesin bilgiler sağlıyor. Kalp ve kanser hastalıklarının teşhisiyle tedavisine yeni standartlar getirerek PET/CT cihaz ıile akciğer kanseri, baş-boyuntümörleri, kolon ve rektum kanseri, lenfoma, malign melanoma, meme kanseri, tiroidkanseri, over, endometrium ve serviks kanseri gibi jinekolojik tümörler, primer ya da metastatic beyin tümörleri, ve primer odağı belirlenemeyen tümörler daha erken tespit edilebiliyor. PET/CT kanserindışında, kalp krizi geçiren hastalarda kalp kasında canlı doku varlığını belirlemede ve nöroloji alanında epilepsi (sara) odaklarının doğru biçimde belirlenmesini ve Alzheimer gibi hastalıkların erken dönemde saptanmasına ve tedavis edilmesine imkan veriyor.

Prof. Dr. Suna Kıraç : "PET/CT cihazı ile erken teşhisin yanı sıra, hastalığın seyrini izlemede ve tedavinin değerlendirilmesinde de etkili sonuçlar alınıyor"…

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Suna Kıraç, hastalıklarda erken teşhisin hayat kurtardığına vurgu yaparak "erken teşhis, özellikle onkolojik ve sinir sistemi hastalıklarında gerçekten çok önemli. Erken teşhis kadar doğru tedavi ve tedavi sonrası metabolizmanın verdiği tepkilerin izlenmesi de çok önemli. PET/CT cihazı teşhis ve tedavide bu olanakları sağlıyor. Çağımızın yaygın hastalıklarından olan onkolojik ve sinir sistemi hastalıklarını teşhis amacı ile görüntüleme teknolojileri her geçen gün yenileniyor, daha iyi hale getiriliyor. Daha önce görülebilir anatomik değişiklikler üzerinden tanı konulabilirken gelişen teknoloji sayesinde artık hastalık sebebiyle metabolizmada oluşan değişiklikleri teşhis ve analiz edebilen cihazlar sayesinde çok daha önceden tedavi sürecini başlatabiliyor ve dolayısıyla hastanın hayat kalitesini yükseltebiliyoruz" dedi. Özellikle onkoloji vakalarında evrelendirmenin yani hastalığın ne kadar yayıldığının tespitinin doğru yapılmasının ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Kıraç, "PET/CT cihazı, kanserli hücrelerin erken evrede ve doğru teşhis edilmesine olanak sağlıyor. Cihazın gelişmiş görüntü kalitesi ve yüksek çözünürlüğe sahip olması da yapılan çekimlerde elde ettiğimiz görüntülerde tümörlerinin daha etkin bir biçimde Radyoterapi tedavisinde ışınlanabilmesini sağlıyor, dolayısıyla sadece tümöre müdahale edilerek sağlıklı dokunun korunmasını sağlıyor. Ayrıca tedavi sonrası tümörün tedaviye nasıl yanıt verdiğini de tedavi öncesi ve sonrası görüntüleri karşılaştırarak daha iyi değerlendirebilmekteyiz" dedi. Cihazın onkolojik hastalıklar dışında başka alanlarda da kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kıraç "PET/CT cihazının yüksek kalitede görüntüleme özelliğinin kalp krizi geçiren hastaların kalp kasındaki canlı doku varlığını belirlemede; epilepsi ve demans hastalıkları dışında sinir sistemi tümörlerinin ve psikiyatrik hastalıkların (şizofreni, manik-depresif bozukluk gibi) tanısında da hekimlere en iyi sonucu göstererek tedavinin etkin olmasını sağladığını ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.