BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

NASA Mars'ın atmosferinin güneş rüzgarları nedeniyle yok olduğunu tespit etti

NASA Mars'ın atmosferinin güneş rüzgarları nedeniyle yok olduğunu tespit etti

NASA, yeni bulgularıyla Mars'ın geçmişine ışık tuttu. NASA'nın çalışmasına göre, geçmişte üzerinde su ve yaşama elverişli bir ortam bulundurduğu düşünülen Mars, milyarlarca yıl önce var olan atmosferini Güneş rüzgarları nedeniyle kaybetmiş.

Yayın Tarihi: 18/11/15 06:23
okuma süresi: 2 dak.
NASA Mars'ın atmosferinin güneş rüzgarları nedeniyle yok olduğunu tespit etti
A- A A+

Geçen yıldan itibaren Kızıl gezegenin yörüngesinde dolaşan Maven adlı uydudan gelen bilgilere göre, Mars'ın bir zamanlar var olan kalın atmosferinin, Güneş rüzgarları nedeniyle 4.2 ve 3.7 milyar yıl önceki aralıkta yok olduğu belirtiliyor.

Araştırma sonucuna göre, günümüzde Mars'ın atmosferinden geriye kalan %1 'lik bölüm ise her geçen saniye azalmaya devam ediyor.

Dünya'nın, manyetik kalkanı sayesinde güneş rüzgarlarından korunduğu biliniyor. Mars'ın manyetik kalkanı ise milyarlarca yıl önce yok olmuş ve Kızıl gezegen Güneş rüzgarlarına karşı savunmasız hale gelmiş. Güneş'ten gelen ve hızları Güneş rüzgarlarının iki katına kadar çıkabilen, yüksek enerjili parçacıklar ise atmosferinin daha da hızla yok olmasına neden olmuş.

NASA'nın hazırladığı aşağıdaki animasyonda, kızıl gezegenin atmosferinin Güneş rüzgarlarıyla nasıl yok olduğunu izleyebilirsiniz.

Bu makale aşağıda linki verilen makalenin çevirisinde dayanmaktadır.
http://www.telegraph.co.uk/news/science/space/11977255/new-Mars-findings-Nasa-press-conference-Washington-DC-live.html

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.