BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Büyük Patlama'nın gizemi çözülüyor

Büyük Patlama'nın gizemi çözülüyor

Evren ilk saniyelerinde neye benziyordu? O anları incelememize olanak sağlayan bir zaman makinemiz olmasa da bilim insanları artık Büyük Patlama sonrasını inceleyebilecek.

Yayın Tarihi: 26/11/15 15:12
okuma süresi: 2 dak.
Büyük Patlama'nın gizemi çözülüyor
A- A A+
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) fizikçileri, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (Large Hadron Collider) yaptıkları deneyin sonuçlarını açıkladı.

Açıklamada 27 kilometrelik bir halka şeklinde tasarlanan tünelde yaptıkları deney ile Büyük Patlama'dan hemen sonra ortaya çıkan maddelere ulaşmış olabileceklerini duyurdu.

Deney çerçevesinde maddelerin elde edilmesi adına tünelin Güneş'in çekirdeğinin ısısının 4'te biri oranında ısındığını belirten uzmanlar, deneyin Büyük Patlama'nın eksik parçalarını tamamlayabileceğini belirtiyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinin yakınlarında bulunan tesisteki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, ilk olarak 2008'de devreye girmiş, bu tesiste bilim insanları parçacık fiziği deneyleri gerçekleştirmişti.

CERN'de yapılan deneyler sonucunda Mart 2013'te uzmanlar, evrenin oluşumu hakkındaki en büyük sırlardan biri olduğu kabul edilen atom altı parçacık 'Higgs Bozonu'nu bulduklarını açıklamıştı.

Söz konusu deneyin gerçekleştirimesi ise oldukça karmaşık işlemler gerektiriyor.

Çarpışmadan önce proton ışınlarının, 27 kilometrelik bir halka şeklinde tasarlanan tünelde, her iki yönde hiçbir engele takılmadan hareket edebilmesi gerekiyor.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.