BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Kediler dışkılarını neden saklarlar?

Kediler dışkılarını neden saklarlar?

Kedilerin dışkılarını gömdüklerine büyük bir çoğunluğumuz tanık olmuştur. Evlerimizi paylaştığımız bu sevimli dostlarımızın bu davranışlarını göz önüne alarak "kedi kumu" tedarik ederiz.

Yayın Tarihi: 27/01/16 06:40
okuma süresi: 2 dak.
Kediler dışkılarını neden saklarlar?
A- A A+

Peki kediler neden bu davranışı sergilerler?

Hayvan Davranış Uzmanı Joanne Righetti bu davranışa dair bir açıklama getirdi. Righetti; kedilerin fazlasıyla temiz hayvanlar olduğunu ve dışkılarını saklamalarının onların bu titizlik davranışının bir sonucu olabileceğini söyledi. Ancak bu durumun asıl sebebinin evrimsel bir kalıntı olduğunu ve kedilerin dikkat çekmemek üzere böyle bir davranış geliştirdiğini ifade eden Righetti, doğada var olan av-avcı ilişkisinin bir sonucu olarak kedilerin kendilerini avcılarından gizlemek için dışkılarını gömme davranışını geliştirdiklerini söyledi. Çünkü dışkıyı saklamak aynı zamanda avcılarının civarda bir kedi olduğunu farkedeceği kokuyu da saklamak alamına geliyor.

Fakat yine de bütün kediler dışkılarını saklamazlar. Bunun da bir izahı olduğunu belirten Righetti, esasında bu kedilerin dışkılarını görünür yerde bırakmalarını sebebinin yine evrimsel bir kalıntı olarak; diğer kedilere bir mesaj anlamı taşıdığını ve bölgesini işaretlemek anlamına geldiğini söylüyor. Bu durum da bazı kedilerin dışkılarını neden saklamadığına dair bizlere fikir sunuyor.

Ayrıca Hayvan Davranış Uzmanı Righetti; evcil kedilerin tuvalet davranışlarını değiştirmelerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ve bu durumun psikolojik bir bozukluğun belirtisi olabileceğini söylüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.