BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Sürücüsüz araçlar karanlıkta nasıl gidiyor?

Sürücüsüz araçlar karanlıkta nasıl gidiyor?

Sürücüsü olmayan otomobiller için en önemli konu şüphesiz yolcu güvenliğidir. Peki karanlık olunca bu güvenlik nasıl sağlanıyor?

Yayın Tarihi: 13/04/16 12:05
okuma süresi: 2 dak.
Sürücüsüz araçlar karanlıkta nasıl gidiyor?
A- A A+
Google'a girip sürücüsüz otomobil veya benzeri bir arama yaptığınızda, karşınıza çıkan tüm görsel sonuçlarında gündüz çekimlerini göreceksiniz. Aslında bu bir tesadüf değil; otomotiv ve teknoloji devleri, kamuoyunun aklını zaten bir güvenlik endişesi meşgul ederken yeni soru işaretleri oluşturmak istemiyor. Gece sürüşü de bunlardan biri.

Ford ise farklı bir yol izliyor ve Project Nightonomy adını verdiği çalışmayla otonom araçların karanlıktaki performanslarını masaya yatırıyor.

Her ne kadar sihirli bir düzenek gibi görünse de, sürücüsüz otomobillerin kullandıkları sistem temelde basittir; araçta bulunan radarlar, kameralar ve "ışıklı lazer" olarak bilinen lidarlar sayesinde sürüş mesafesi, şerit takibi ve güvenlik gibi temel sürüş bileşenleri sağlanır. Ancak karanlık olduğunda bu üç sistemden biri, kameralar, devre dışı kalır.

Otomotiv devi Ford'un yayınladığı yeni videoda ise harita uygulamalarını ve lidarları kullanan araçların Arizona'daki bir test ortamında kamera kullanmaksızın nasıl çalıştığı anlatılıyor.

Lidar tedarikçisi Velodyne tarafından geliştirilen en ileri teknoloji ışıklı lazerleri kullandığını belirten Ford, bu yıl içerisinde 30 sürücüsüz Ford Fusion ile insansız sürüş teknolojilerini test etmeyi planlıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.