BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nin kurulumu tamamlandı

Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nin kurulumu tamamlandı

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK), Elektronik Haberleşme Yasası uyarınca hazırlanan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nin (MCKS) kurulumunun tamamlandığını bildirdi.

Yayın Tarihi: 27/04/16 12:07
okuma süresi: 4 dak.
Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nin kurulumu tamamlandı
A- A A+

Kurum Başkanı Kadri Bürüncük ile Başkan Yardımcısı Okan Donangil tarafından yapılan yazılı ortak açıklamada, MCKS ile haksız rekabete ve vergi kaybına neden olan kayıt dışı cep telefon pazarının engelleneceği, cep telefonu hırsızlıkları ve akabinde cihazın bulunamaması gibi sorunların minimize edileceği ve sistemsel ithal süreçleri ile KKTC'ye yasal ve yasal olmayan yollarla giren cihazların ayrımının yapılacağı duyuruldu.

18 NİSAN'DA DEVREYE ALINDI… 19 EYLÜL'DE TÜM FONKSİYONLARIYLA…

Açıklamada, 18 Nisan itibariyle devreye alınan sistemin 5 aylık geçiş süreci sonrasında 19 Eylül mesai bitiminden sonra tüm fonksiyonları ile birlikte devreye alınacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, geçiş süreci kapsamında mevcut cihazların MCKS sistemine kayıt işlemleri gerçekleşecek. Ülkeye toplu veya bireysel yollar ile ithal edilecek yeni IMEI'li cihazlar ise MCKS sistemi analizinden ve Kurum'un değerlendirmesinden geçtikten sonra ithal edilebilecek ve MCKS kayıt ücretinin ödenmesi ile sisteme kayıt edilebilecekler.

Açıklamada 5 aylık geçiş süreci boyunca karşılaşılabilecek sıkıntıları asgariye indirmek için mobil telefon kullanıcılarına şu uyarılarda bulunuldu:

MEVCUT KULLANILAN CİHAZLARIN KAYIT EDİLMESİ

Son iki yıl içerisinde en az bir kere kullanılan cihazlar için herhangi bir işlem yapılmasına gerek yok. GSM operatörü tarafından cihaz bilgileri otomatik olarak Kurum'a iletilerek cihazın sisteme kayıt işlemi gerçekleştirildi. www.bthkmcks.org/imei-sorgulama adresinden cihazın kayıt edildiği sorgulanarak teyit edilebiliyor.

AKTİF KULLANILMAYAN CİHAZLAR

www.bthkmcks.org adresindeki IMEI sorgulama servisi cihazın kayıt durumunun kontrol edilmesi sırasında "bu IMEI için herhangi bir kayıt bulunamadı" bilgisi dönerse, cihazın kayıt edilmediği anlamını taşıyor. Cihazı sisteme kayıt ettirmek için 19 Eylül 2016 tarihine kadar kimlik belgesi (kimlik kartı veya pasaport) ve cihaz ile birlikte en yakın Abone Kayıt Merkezi'ne (AKM) başvurarak kayıt yaptırılabilecek.

YURT DIŞINDAN YOLCU BERABERİ GETİRİLEN CİHAZLAR

Yurt dışından yolcu beraberi getirilen cihazlar da, 19 Eylül 2016 tarihine kadar kimlik belgesi (kimlik kartı veya pasaport) ve cihaz ile birlikte en yakın Abone Kayıt Merkezi'ne (AKM) başvurmak suretiyle ücretsiz kayıt ettirilebilecek.

CİHAZ İTHALATÇILARI VE SATICILARI

İthalatı gerçekleştirilen ancak Kurum kayıtlarına alınmamış cihazların tümünün 19 Eylül 2016 tarihine kadar marka, model ve IMEI gibi bilgileri Kuruma iletilerek sisteme kaydının yapılması gerekiyor.

CİHAZ ALIRKEN DİKKAT!

MCKS sisteminin hayata geçmesi ile birlikte tüketicilerin, yurt içinde hizmet veren bir firmadan cep telefonu, sim kartlı tablet vb. IMEI'li cihazları satın almadan önce cihazın öncelikle MCKS sistemine kayıtlı olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerekiyor.

5 aylık geçiş dönemi içerisinde kaydı tamamlanmayan mevcut cihazların elektronik haberleşme bağlantıları kesilecek.

Ülkeye giriş yapan yeni cihazların ise geçiş döneminden sonra 90 gün içerisinde kayıtlarının tamamlanması gerekiyor.

Geçiş döneminden sonra kaydı tamamlanmayan yeni cihazların haberleşme bağlantıları 90 gün sonunda kesilecek.

Tüketici mağduriyeti yaşanmaması için IMEI'li cihaz alınacağı zaman www.bthkmcks.org/imei-sorgulama adresinden mutlaka sorgulamalar yapılarak, tüketicilerin kayıtsız cihazları almaktan kaçınmaları önerildi.

MCKS hakkında detaylı bilgi, Sıkça Sorulan Sorular, Abone Kayıt Merkezleri (AKM) ve daha fazlası için www.bthkmcks.org adresinden alınabilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.