BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

"Beyin uçuşları"na hazır olun

"Beyin uçuşları"na hazır olun

Beyinden gelen sinyalleri algılayacak sistemin de aralarında bulunduğu ileri teknolojilerin hayata geçirilmesiyle pilotların iş yükü azalacak, uçuşlar daha güvenli hale gelecek.

Yayın Tarihi: 28/05/16 14:16
okuma süresi: 3 dak.
"Beyin uçuşları"na hazır olun
A- A A+

Türkiye'de de yatırım yapan, ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri üreticisi Honeywell'in, "sentetik uçuş sistemi, dokunmatik ekran, sesle kontrol, beyin izleme" teknolojilerinde gelinen son nokta, ABD'nin Arizona eyaletine bağlı Phoenix kentinde basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Pilotların kokpitlerde daha etkili olabilmeleri için insan beynini izleyerek, kişinin bilişsel durumuna müdahalede bulunabilecek algoritma ve yazılımlar üzerinde çalışan şirket, iş yükü ve dikkat gibi değişkenlerin tek değerli çıktısını veren beyin aktivitesinin modelini oluşturarak, uçuşları daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.

Honeywell Havacılık'ın Beyin İzleme Laboratuvarı'nda görev yapan bilim insanlarından Santosh Mathan, beyinle ilgili çalışmaların, yorgunluk ve insan performansının düşük olduğu durumlarda, uçak otomasyonunun daha akıllı kullanılmasını sağlayacağını söyledi.

Mathan, uzay ve havacılıkta insan beyni ile ilgili çalışmaların uzun bir döneme dayandığını işaret ederek, "Pilotun uçağı kullanırken yapmak istediği bir hareketi, beyinden gelen sinyali algılayacak olan sistemle otomatik pilot yapabilecek. Uçağı sağa döndürmek isteyen pilotun isteği, beyinden gelen sinyaller, algori?tmalarla algılanacak ve otomatik pilot bunu yerine getirecek. Artık pilotların elleri serbest, beyinleriyle uçakları uçurmaları mümkün olacak." diye konuştu.

Dokunmatik ekran teknolojisi hakkında bilgi veren bilim insanı Sonia Dodd da pilotun önündeki tablet büyüklüğündeki tek bir dokunmatik ekranla aviyonik sistemlerin kontrolünü sağlayacağını söyledi. Dodd, pilotun artık geleneksel topuzlara, anahtarlara, diğer denetim ve görüntüleme cihazlarına dokunmasına gerek kalmayacağını belirtti.

Mühendis Roger Burgin de şirketin üzerinde çalıştığı sesle kontrol ve ses tanıma sistemi sayesinde pilotun herhangi bir ekrana bakmadan ve dokunmadan komut verebileceğini ifade etti. Burgin, sistemin, pilotların iş yükünü azaltacağını, daha güvenli uçuşa olanak sağlayacağını anlattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.