BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Elektronik imza ile yeni dönem başlıyor

Elektronik imza ile yeni dönem başlıyor

Elektronik imza, ya da kısaltılmış haliyle e-imza teknolojisi son yıllarda dünyada özellikle kamu kurumlarında yaygın olarak kullanılıyor. Cuma günü yapılacak olan tanıtımla artık ülkemizde de kullanılacak olan elektronik kimlik kartı ile e-imzanın, bürokratik işlemleri azaltacağı öngörülüyor…

Yayın Tarihi: 17/01/17 07:30
okuma süresi: 3 dak.
Elektronik imza ile yeni dönem başlıyor
A- A A+
Kıbrıs Postası – Rüstem Tüccar

Yakın zamanda e-devlet kapsamında, ülkemizde de kullanılmaya başlanacak olan uygulama, hem pratik hem de güvenli olması yönünden avantaj sağlıyor.

Davalara bakan hakimlerden, tutanakları yazan katiplere kadar hemen her memur artık ıslak imza yerine elektronik imza teknolojisinden faydalanmaya başlamış durumda…

ELEKTRONİK İMZA NEDİR?

Konuyla ilgili açıklama yapan "e-imzakibris.com" yetkilileri, sistemin tamamen şifreli ve güvenli imza yöntemi olarak tanımlandığını ifade etti.

Yetkililer, "Elektronik imza, ıslak imzaların yerini alan teknolojisi sayesinde, anlaşmalar, sözleşmeler, önemli belge ve yazışmalar kriptolanmış bir şekilde imzalanabiliyor. Üstelik imza atıldıktan sonra söz konusu belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması durumunda imza geçersiz hale geliyor ve art niyetli kullanımların önüne geçilebiliyor" diyerek hem pratik hem de güvenli bir hizmet olduğunu vurguluyor.

NASIL KULLANILIR

Şifrelenerek karşı tarafa gönderilen karmaşık harf ve rakamlardan oluşan e-imza teknolojisinin günümüzde birçok kamu kuruluşu ve özel şirketlerde aktif olarak kullanılmakta olduğunu ifade eden yetkililer, elektronik imzanın nasıl kullanılacağını da anlattı.

"Elektronik imzaları kullanmak için öncelikle bu hizmeti sağlayan firmalardan biriyle irtibata geçerek USB sürücüsünü satın almanız gerekir. BTHK'nın onayını almaya hak kazanan ve resmen elektronik imza satışı yapan şirketlerden alacağınız pakette bilgisayarınıza kurmanız gereken yazılımlar da yer alacaktır.

Bu yazılımları kurup USB sürücüsünü de bilgisayarınıza taktıktan sonra Java programı aracılığıyla tarayıcı üzerinden belge imzalamaya başlayabilirsiniz. Bilgisayarınıza bağlayacağınız USB, her seferinde özgün olarak yeni bir kripto üretir ve tek seferlik imza atmanızı sağlar" şeklinde açıkladı.

Ülkemizde de Başbakanlık E-Devlet Yürütme Kurulu bünyesinde çalışmaları sürdürülen ve e-devlet çerçevesinde önümüzdeki günlerde kullanılmaya başlanacak uygulamanın tanıtımı, 20 Ocak günü, Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün de katılımıyla, Sayıştay Başkanlığı konferans salonunda saat 11.00'de yapılacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.