MAGAZİN
okuma süresi: 3 dak.

Ünlü yapımcı Saul Zaentz hayatını kaybetti

Oscar ödüllü fimlerin yapımcısı Zaentz öldü

"Guguk Kuşu", "Amadeus" ve "İngiliz Hasta" gibi Oscar ödüllü fimlerin Amerikalı yapımcısı Saul Zaentz 92 yaşında öldü.

Yayın Tarihi: 05/01/14 09:53
okuma süresi: 3 dak.
Oscar ödüllü fimlerin yapımcısı Zaentz öldü
A- A A+

Zaentz'in yeğeni ve uzun süreli iş ortağı Paul Zaentz, uzun bir süreden beri Alzheimer hastası olan başarılı yapımcının San Francisco'daki apartman dairesine öldüğünü duyurdu. Sadece seçkin yapımları üstlenmesi ve 50 yaşından sonra sinemaya adım atması nedeniyle hayatı boyunca sadece 10 film çeviren Zaentz'in yapımcılığını üstlendiği eserler arasında daha sonra yine aynı adla beyaz perdeye de aktarılan 1978 yılında çevirdiği "Yüzüklerin Efendisi"nin çizgi film versiyonu da bulunuyor.

Ünlü Amerikalı aktör Harrison Ford'un başrolünü üstlendiği 1986'da çevrilen "Sivri Sinek Sahili", İngiliz Hasta filminin Oscarlı Fransız oyuncusu Juliette Binoche'nin başrolünü paylaştığı 1998 yapımı "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği" Zaentz'in yapımcılığını üstlendiği diğer önemli filmleri oluşturuyor.

Zaentz, 1967'de satın altığı, ağırlıklı olarak caz türüne ait plak ve müzik kayıtları yapan Fantasy Records'un da aralarında bulunduğu şirketleriyle 20 yıl kadar müzik kayıt endüstrisinde başarılı müzik yapımcısı olarak yer aldıktan sonra 50 yaşındayken film dünyasına adım attı. Yapımını üstlendiği, 1972 yılında gösterime giren düşük bütçeli bir country müzik draması "Payday" ile sinema dünyasına adım atan Zaentz, 1975 yılında gösterime giren "Guguk Kuşu" filmiyle başarıyı yakaladı.

Başrolünü Jack Nicholson'un üstlendiği film, 5 Oscar ödülü kazanırken, "Bir Gecede Oldu" filminden 42 yıl sonra, en önemli dallarda verilen 4 Oscar ödülünü kazanan ilk film olarak tarihe geçti. Yapımcılığını Zaentz'in üstlendiği film, "en iyi film", "en iyi film yönetmeni" (Milos Forman), "en iyi erkek oyuncu" (Nicholson) ve "en iyi kadın oyuncu" (Louise Fletcher) oscarlarına layık görüldü.

Zaentz'in daha sonra yapımcılığını üstlendiği Oscar ödüllü filmlerden "Amadeus", "en iyi yönetmen" (Forman) ve "en iyi erkek oyuncu" (F. Murray Abraham) ödülleri de dahil olmak üzere 8 Oscar ödülü kazandı.

Ünlü yapımcının çevirdiği diğer Oscar ödüllü film olan "İngiliz Hasta" "en iyi yardımcı oyuncu" (Juliette Binoche) ödülü de dahil olmak üzere tam 9 Oscar ödülüne layık görüldü. Zaentz, "İngiliz Hasta" Oscar ödüllerini kazandığı aynı gecede, yapımcılar için verilen, Irving G. Tahlberg hayat boyu başarı ödülünü de layık görüldü.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.