İNGİLTERE
okuma süresi: 6 dak.

Haringey Belediye meclis üyesi Nilgün Canver suçlu bulundu

Haringey Belediye meclis üyesi Nilgün Canver  suçlu bulundu

İngiltere'de yaşayan Türkçe konuşan toplumun çok yakından tanıdığı ve saygın politikacılarından Nilgün Canver yargılandığı davada suçlu bulundu.

Yayın Tarihi: 09/02/14 20:17
okuma süresi: 6 dak.
Haringey Belediye meclis üyesi Nilgün Canver  suçlu bulundu
A- A A+

İngiltere'de yaşayan Türkçe konuşan toplumun çok yakından tanıdığı ve saygın politikacılarından Nilgün Canver adaleti yanıltmak iddiası ile yargılandığı Wood Green Crown Court'taki davada suçlu bulundu. Haringey belediye meclis üyesi Canver'in, 2013 yılının Ocak ayında oğlunun kullandığı aracı bir kazada olay yerine gelerek görevli polislere, arabayı kendisinin kullandığı yönünde ifade verdiği ve yanıltmaya çalıştığı ileri sürülmüştü.

Mahkeme yargıcı tarafından, 1 sene içerisinde aynı suçu bir daha işlememek üzere şartlı olarak serbest bırakılan Canver, toplam £515 para cezasına çarptırıldı. Ağustos ayında başlatılan soruştuma kapsamında geçen hafta başlayan duruşmada, 12 kişilik jüri, 10'a karşı 2 çoğunlukla Canver'i suçlu buldu.

Kararı açıklayan hakimin Canver'e "Yeniden bir mahkemenin karşısına çıkacağınızı sanmıyorum.Bir anlık yanılgının bedelini ödediniz" dediği öğrenildi.

NEDEN 7 AY SONRA SUÇLANDI?

Yaklaşık 15 yıldır belediye meclis üyeliği yapan Nilgün Canver'e yönelik karar, davanın adil olduğundan kaygı duyanların kuşkularını azaltmadı. Başta, geçen yıla kadar Haringey Belediye Başkanı olan David Browne olmak üzere Canver'in destekçileri davanın arkasında siyasi gerekçeler olduğunu savunuyor. Araba kazasının yapıldığı gün ile Canver'e gelen suçlama arasında yedi ay olduğu dikkat çekerken, jüriye bu gecikmeye ilişkin herhangi bir bilgilendirme yapılmaması da dikkat çekiyor. Mahkemede Canver'in avukatı Marguerite Russel, prosedürün kötüye kullanılması nedeniyle davayı durdurmaya çalışmıştı. Russel, olayın yaşandığı gece Canver'in yalan söylediği polis memurunun ya da Canver'i uyaran iki üst düzey yetkilinin Canver'i o an tutuklamadığını, hatta uyarıda bile bulunmadığını hatırlatmıştı. Avukatı, Canver'in neden ancak yedi ay sonra adalete engel olmaktan suçlanmasının incelenmesi gerektiğini vurguluyor.

Merak edilen başka bir konu ise, Canver'in neden polise mukavemetle suçlanmadığı. Polise mukavemet, adalete engel olmaya kıyasla daha hafif bir suç. Avukat Russel, aslında Canver'in yedi dakika boyunca polise yanlış bilgi vermiş olmasının polise mukavemet sayılabileceğini, bunun da bedelinin bir ay hapis cezası ve/veya bin sterlin para cezası olacağını söylüyor. Ancak bu tür suçlamaların olay tarihinden en geç altı ay sonra yapılması gerektiğini belirten deneyimli hukukçu, savcının iddianameyi hazırladığı sırada olay tarihinden yedi ay geçmiş olması nedeniyle Canver'in ancak nitelikli bir suçla suçlanabileceğini belirtiyor.

POLİS AYLARCA DOSYA OLUŞTURDU

Ağır suçlar kategorisinde yargılanan Nilgün Canver'in cezasının dört yıl ile müebbet hapis arasında bir cezaya çarptırılabilme ihtimali vardı. Bu açıdan bir seneli şartlı tahliyenin çok iyi bir ceza olduğunu belirten hakim, "bu ceza sıradışıdır" demişti. Fakat Canver'in avukatı hakimle aynı şekilde düşünmüyor. "Birkaç dakikalığına doğruyu söylemeyen herkesi adalete engel olmakla suçlayamayız" diyen Russel, polisin aylar boyunca Canver ve oğluna karşı bir dosya oluşturduğunu ileri sürüyor. Canver'in olay sırasında polise doğruyu söylememiş olsa da, daha sonra verdiği ifadede oğlunun arabayı kullandığını kabul etmiş olduğunu hatırlatan Russell ayrıca Canver'e olduğu gibi oğlunun da olay tarihinden beş ay sonra suçlandığına dikkat çekiyor. Şubat ayında polisin elinde Canver'in oğluna bir suçlama yapmak için yeterince kanıt olsa da, suçlamanın yapılmasının neden beş ay geciktiği bilinmiyor.

Canver suçlanmadan önce üç savcının yeterince bilgiye sahip olmadıkları nedeniyle polisten daha fazla bilgi istediği açığa çıktı. Oğlu ile ilgili soruşturma sırasında polisin Canver'i sanık değil de tanık olarak gördüğü, ancak oğlu 12 Ağustos'ta suçlu bulunduktan sonra Canver'in suçlandığı anlaşıldı.

Avukat Marguerite Russell mahkemede, polis ve savcılığın Canver'in belediye meclisi üyesi olduğundan haberdar olmasının etkisinin araştırılması gerektiğini söyledi. Deneyimli meclis üyesi duruşmalar boyunca olayın sadece 30 saniyelik bir süre içerisinde gerçekleştiğini, annelik içgüdüleri ile oğlunu korumak için verdiği söz konusu ifadeyi hemen değiştirdiğini söylemişti. Nilgün Canver, polisin tavrınının da kaba olduğundan yakınırken, olayın işlendiği dönemde Haringey Belediye Başkanı olan David Browne,Canver'in ifadelerini desteklemişti. Canver, partisinin en tecrübeli politikacılarının başında geliyordu. Haringey Belediyesi'ndeki en kıdemli meclis üyelerinden birisi olan Canver, 10 yıldan uzun bir süredir de polis, güvenlikten ve çevre gibi alanlarda kabine üyesi olarak görev yapmıştı.

İşçi Partisi'nin Türkiye Dostları Grubu'nun da başkanlığını sürdüren Canver için mahkemeye gelen Tottenham milletvekili David Lammy, meclis üyesine destek vermişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.