İNGİLTERE
okuma süresi: 2 dak.

Basın, Prens'e karşı zafer kazandı

Basın, Prens'e karşı zafer kazandı

Köklü gazetecilik geleneğiyle bilinen İngiltere'de basın özgürlüğü adına önemli bir dava Yüksek Mahkeme'ye taşınacak.

Yayın Tarihi: 14/03/14 08:17
okuma süresi: 2 dak.
Basın, Prens'e karşı zafer kazandı
A- A A+

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, Kraliçe Elizabeth'ten boşalması durumunda İngiltere tahtına geçecek Prens Charles'ın Başbakan Tony Blair döneminde; hükümete 'siyasi baskı' unsuru içerebilecek 27 mektup yazdığını ortaya çıkarmıştı.

Çevre, küresel ısınma ve şehircilik konularına ilgisi bilinen Prens'in yazdığı mektuplar Başsavcı Dominic Griece tarafından 'açık sözlü' diye nitelenmişti. Siyasi teamüle göre tarafsız olması gereken monarşinin başına geçmesi beklenen Charles'ın kendi isteklerine uygun yasalar hazırlanması için mektup kaleme alması tartışma yaratmıştı.

Başbakan yasaktan yana

Kraliyet karşıtı tutumu ile tanınan sol eğilimli Guardian'ın mektupların içeriğinin açıklanması için başvurduğu Başsavcı Grieve, 'Prens Charles'ın gelecekteki kral rolüne zarar vereceği ve kraliyetin tarafsızlığını tehlikeye atacağı' gerekçesiyle talebi reddetmişti. Davayı Temyiz Mahkemesi'ne taşıyan Guardian'a, 65 yaşındaki Prens'in mektuplarının yayınlanması için Yüksek Mahkeme'ye başvurma hakkı tanındı.

Temyiz Mahkemesi kararına Guardian "Halkın, tahtın varisinin siyasete karışıp karışmadığını bilmeye hakkı var" yorumunu yaparken monarşinin olaydan zarar göreceği endişesi yaygın. Grieve'in makamından yapılan açıklamada 'önemli ilkeleri korumak için Yüksek Mahkeme'ye gidileceği' belirtildi. Başbakan David Cameron da yayın yasağını destekleyerek sözcüsü aracılığıyla "Tahtın varisinin iletişiminin mahremiyetini korumak önemlidir" açıklamasını yaptı. Prens Charles cephesinden açıklama yapılmadı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.